Zdravlje

Zdravlje

Partner vam stalno ispušta vjetrove? Evo što vam to govori o zdravlju

„Miris“ je nešto neugodniji nego inače? Češće se događa da pustite vjetar? Evo što to može značiti…

Vjerojatno nitko ne obraća pažnju kad pusti vjetar jer se događa rijetko i većinom je posljedica obroka. Niket Sonpal, gastroenterolog iz New Yorka pojašnjava: „Plinovi i zračni baloni se nakupljaju u crijevima kada jedete, žvačete i gutate, a neki od njih se „raspadnu“ u procesu probave, a drugi pak završe vani…

Ako vam se to događa tijekom dana i noći, u većini je slučajeva u pitanju dobra stvar jer u suprotnom možete patiti od nadutosti. Iako se radi o prirodnoj pojavi, nekad ispuštanje vjetra ne bismo trebali ignorirati.

Dobro je pratiti koliko su učestali, kakav je miris i javljaju li se uz simptome problemi sa želucem. Evo u kojim situacijama puštanje vjetra može otkriti zdravstvene probleme.

1. Stalno se događa i uz to vas muči zatvor

Iako su vlakna iz namirnica zdrava i svi ih trebaju unositi u organizam, gore navedeno može biti posljedica upravo prekomjernog unosa vlakana, što će uzrokovati nadutost, plinove, grčeve pa i puštanje vjetrova. Zašto je tako? Vlakna se nakupljaju u organizmu u talože u crijevima, a ako ste ih unijeli previše, crijeva sporije rade i sadržaj se teško kroz njih propušta. Kako biste popravili situaciju konzumirajte puno vode i za početak smanjite unos vlakana. Upravo to stoji u preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

40 nevjerojatno jednostavnih načina kako sniziti krvni tlak nakon 40. godine života

2. Ispuštate vjetrove cijelu noć i dan

Gazirana pića bi mogla biti odgovorna i to se ne odnosi samo na sokove već i na one u kombinaciji s alkoholom. Kada pijete takva pića u organizam unosite više zraka i plinova, a kada prolaze kroz probavni sustav uzrokuju i često ispuštanje vjetrova – posebno ako ih pijete stalno. Ako niste sigurni da je to uzrok vodite dnevnik unosa namirnica i ponesite liječniku kako bi mogao prepoznati što je uzrok ako nisu gazirana pića.

3. Miris je toliko neugodan da i sami poželite napustiti prostor

Po prirodi nisu mirišljava pojava, ali ako se radi o velikoj promjeni u mirisu možda vam prehrana sadrži previše sumpora, a može se pronaći, na primjer, u brokuli koja će doprinijeti neugodnom mirisu. Isto se može dogoditi ako konzumirate češnjak, luk, sir, grahorice, sušeno voće i – vino!

U većini slučajeva nemate o čemu brinuti, ali ako se stvari ne mijenjaju neko vrijeme može u pitanju biti upalni proces u crijevima.

7 čudnih simptoma koje sigurno niste povezali s visokom razinom stresa

4. Osim neugodnog mirisa, čini vam se da imate problema s probavom…

Vjetrovi praćeni osjećajem boli nakon obroka mogu otkrivati netoleranciju na određene namirnice. Pravi bi primjer bilo mlijeko. Ako nakon konzumacije mlijeka ili mliječnih proizvoda imate grčeve i neugodne vjetrove možete pretpostaviti da postoji intolerancija na laktozu, što znači da te mliječne šećere iz mlijeka organizam ne može probaviti. Tada može doći i do neugodne pojave ispuštanja vjetrova. Izbacite namirnice koje vam zadaju ovakve probleme iz prehrane, a ako ni tada ne primijetite pomake, posjetite liječnika.

5. Jednostavno se „to“ događa stalno…

Možda je to posljedica PMS-a, što je normalna pojava, kao i uvijek, zbog djelovanja hormona. Kako razina estrogena raste u tom periodu, maternica proizvodi hormone prostaglandine, koji pomažu ljuštenju maternice. Ako ih se previše proizvede, može doći i do drugih organa pa i crijeva. Bakterijske promjene koje se odvijaju u tom periodu također utječu na probavu pa tako i na pojavnost i neugodan miris plinova koje ispuštate.

6. Probava ubrzano radi

Jeste li znali da stres može utjecati na probavu i ispuštanje vjetrova? Da, tko bi rekao… Kada smo pod pritiskom, često posežemo za namirnicama koje nisu zdrave, što će direktno utjecati na probavu. Zbog stresa „gutamo“ više zraka, a naravno anksioznost je najgori neprijatelj zdravlja, pa i probave.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo