Dokazi koji potvrđuju snagu pčelinjeg peluda kao saveznika koji može pomoći prebroditi sezonske i ostale alergije su zaista impresivni. Pčelinji pelud je jedan od najzdravijih i najmoćnijih prirodnih pripravaka. Stoga i ne čudi činjenica da se, kao iznimno potentan dodatak prehrani, koristi tisućama godina.
Zaljubljenici u prirodne pripravke pčelinji pelud smatraju “izvorom mladosti” koji se može koristiti za sve, od mršavljenja do prevencije raka.
Jedno je sigurno: osobe koje konzumiraju visokokvalitetni pčelinji pelud gotovo uvijek doživljavaju povećanje energije, poleta i fizičke izdržljivosti. Upravo zato sportaši svjetske klase obogaćuju svoju prehranu ovim “prirodnim zlatom”.
Detaljniji pogled na nutritivni sastav pčelinjeg peluda pokazuje kako se on sastoji od oko 35 posto proteina, uključujući sve 22 poznate aminokiseline otkrivene u tijelu. Pelud je, osim toga, bogat vitaminima, (posebno B skupine), mineralima (naročito cinkom) i enzimima. Posebno važan hranjivi sastojak pčelinjeg peluda je kvercetin. Poznat po svojoj sposobnosti da minimalizira ili neutralizira otpuštanje antitijela tj. histamina iz organizma, kvercetin može biti primarni razlog zbog kojeg pčelinji pelud ublažava upale uzrokovane visokom temperaturom ili drugim uobičajenim alergenima.
Prema rezultatima
istraživanja objavljenima u časopisu Journal of Allergy, osobe koje jedu
pčelinji pelud osjećaju dramatično poboljšanje simptoma alergije, dok su neke prethodne
studije pokazale 100 postotno poboljšanje. Dodavanje
pčelinjeg peluda svakodnevnoj prehrani je izuzetno jednostavno. Možete ga umiješati
u jogurt ili jutarnje žitarice, ili ga možete jesti sa žlicom. Možda
će upravo pčelinji pelud biti odgovor na vaše probleme s alergijom.
K. Ramić