Zdravlje

Zdravlje

Peludne alergije ili alergijski rinitis – kako si pomoći?

Početkom godine i pojavom peludnih zrnca započinje sezona alergija. Najčešće takve alergije su one na pelud, a ta peludna groznica naziva se još alergijski rinitis.

Sezona alergija najsnažnija je od početka proljeća, pa sve do kasne jeseni. No, simptomi ove vrste alergije počinju već u prvim danima danima godine, odnosno pojavom peludnih zrnca. Peludna groznica uzrokuje znakove slične prehladi kao što su curenje nosa te nadraženi nos, svrbež očiju i bolni sinusi. Ovi simptomi mogu se razviti i u ozbiljne zdravstvene probleme poput konjuktivitisa i astme.

Simptomi i sezona alergije

Peludna alergija je najčešći oblik alergije, može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, a prevencija nažalost ne postoji. Cilj stručnjaka je smanjiti i ublažiti simptome dok sezona ne prođe.

Voditeljica laboratorija za aerobiologiju pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar, dr.sc. Barbara Stjepanović, dipl.ing. objašnjava: kako su simptomi peludne hunjavice slični prehladi, ali se, za razliku od prehlade, javljaju svake godine u isto vrijeme i nikada nisu popraćeni temperaturom.

Na internetskoj stranici Zavoda (www.stampar.hr) dostupna je dnevna peludna prognoza za niz gradova i naselja u zemlji. Što se peludnoga kalendara tiče, doktorica ističe da ”peludna sezona počinje početkom siječnja pojavljivanjem prvih peludnih zrnaca lijeske, johe i čempresa”. Nadalje, naglašava kako su ”uz ove tri vrste drveća, u zraku prisutne pelud jasena, topole, platane, brijesta i vrbe te da, iako je svaka godina specifična, sezona alergija traje uglavnom do prve pojave mraza”. Broj oboljelih je u stalnom porastu, budući da je onečišćenje zraka sve raširenije, a time su češće i upale dišnih organa. Prema podatku da od alergije pati 150 milijuna Europljana te su bolesti najraširenije kronične bolesti.

Prevencija

Alergija na pelud je nevidljiva te široko rasprostranjena jer se vjetrom pelud širi i na velike udaljenosti.

Dr.sc. Barbara Stjepanović preporučuje: praćenje peludne prognoze kako bi suzbijanje simptoma uzimanjem propisane terapije bilo pravodobno.

Koncentracija peludi je najveća u jutarnjim satima, dok su peludna zrnca najgušća do deset metara od tla, zbog čega se za vrijeme sezone određenog alergena preporučuje zaštita poput nošenja sunčanih naočala i maske na ustima. Također, prostorije u kojima se boravi ne bi se trebale provjetravati ujutro, dok se boravak u prirodi planira sukladno peludnoj prognozi.  

Foto: Shutterstock

M.S.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo