Pesticidi povezani s rakom kože

zitarice

Većina smatra kako je pretjerano izlaganje suncu glavni uzrok smrtonosnog raka kože melanoma, međutim, najnovija su istraživanja pokazala kako opasnost može biti često tamo gdje nikada ne bismo pomislili.

Dugoročna izloženost pesticidima može biti također odgovorna za razvijanje smrtonosnog raka kože – melanoma. Radnici koji često tretiraju usjeve određenim vrstama pesticida dva puta su izloženiji riziku raka kože, pokazalo je najnovije američko istraživanje.

Stručnjaci su ustanovili šest vrsta pesticida koji su povezani s rakom kože ukoliko osobe njime rukuju dugi niz godina.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Environmental Health Perspectives, a analizirano je gotovo 56.300 američkih farmera. Postavljeno im je pitanje koliko često su bili izloženi 50 vrsta pesticida. Kada su usporedili stopu raka i izloženost određenim kemikalijama, stručnjaci su ustanovili viši rizik kod određenih pesticida.

Četiri ustanovljenih kemikalija, maneb, mankozeb, metil-paration i karabaril, koriste se za tretiranje voća, povrća ili orašastih plodova. Američki su proizvođači sami povukli s tržišta preostale dvije vrste, benomil i etil-paration, 2008. godine.

"Većina prethodne literature o melanomu se koncentrirala na skupinu faktor i izloženost suncu. Naše istraživanje pokazuje povezanost između nekoliko pesticida i melanoma, te podupire tezu kako su poljoprivredne kemikalije još jedan mogući izvor rizika od razvijanja melanoma", tvrde epidemiolozi Sveučilišta Iowa, američkog Nacionalnog instituta za zdravstvene znanosti okoliša i Nacionalnog Instituta za rak.

Podaci pokazuju da se godišnje u Hrvatskoj dijagnosticira oko 600 slučajeva melanoma, stoga je ta bolest među malignim bolestima na 11. mjestu po broju oboljelih.

U tridesetak godina, učestalost malignog melanoma u populaciji povećala se za 309 posto, a smrtnost za 310 posto, usprkos visokom postotku uspješnih izliječena u slučaju ranog otkrivanja.

Dijagnozu sumnjivih lezija kože obično provode dermatolozi te vrše biopsiju temeljem površinskog izgleda i karakteristika lezije, međutim, obično je bolest u kasnijem stupnju razvoja kada se jave primjetne promjene na koži.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!