Zdravlje

Zdravlje

Pet zdravih navika koje vas ponekad mogu i koštati zdravlja – provjerite i ne pretjerujte!

Shutterstock

I previše dobroga može biti loše za vas!

Ponekad neke svakodnevne navike, za koje smo naučili da su dobre za zdravlje, mogu djelovati upravo suprotno ako se u njima pretjeruje. Donosimo popis 5 navika za koje možda niste niti pretpostavili da mogu biti jako opasne. 

1. Pijete previše vode 

Koliko je voda važna za zdravlje znamo svi, ali kako postoje razna upozorenja o tome koliko vode u danu moramo popiti, nije se teško izgubiti u tom moru podataka. Ako pijete previše vode može doći do stanja koje se naziva hiponatremija. “To stanje može biti jako opasno, ali baš svaka smrt koja se dogodi kao posljedica hiponatremije se može prevenirati”, dodaje dr. James Wigner te pojašnjava kako se takvi slučajevi mogu primijetiti kod sportaša, a često je posljedica stava da se mora piti puno vode kako bi se postigli najbolji rezultati.

Koliko vode trebamo piti? “Vodu konzumirajte kada ste žedni i nemojte se prisiljavati da popijete još ako ne možete. Puno je namirnica koje sadrže vodu, što je velika stvar, a ako ih jedemo, male su šanse da će doći do dehidracije. Naše tijelo ima dobar sustav koji prati koliko smo hidrirani, pa će i mozgu poslati signal da moramo popiti vode!”, pojašnjava nutricionistica Megan Schimpf. 

2. Pretjerivanje u teretani 

Vježbanje je odličan način za očuvanje zdravlja i kontrolu stresa, ali ako vježbate prečesto i preagresivno, to može naštetiti vašem zdravlju.  “Svatko može pretjerati u vježbanju, ne samo sportaši. To bi značilo da vježbate punu u kratkom vremenu, što se često događa, posebno kod onih koji su se tek počeli baviti sportom – krenu preintenzivno, prerano”, pojašnjava sportska liječnica Catalin Lewis. 

Ove navike uništavaju zdravlje bubrega i srca, odbacite ih odmah

Simptomi koji mogu otkrivati da pretjerujete: 

  • Jak umor
  • infekcije i prehlade
  • nesanica
  • nakupljanje kilograma 
  • kod žena, gubitak mjesečnice.

Oporavak od pretjerivanja u treningu može trajati par mjeseci, pa kada se opet vratite u teretanu ili na igralište, krenite polako. Najsigurnije je poslušati savjete trenera koji će vas upozoriti na vrijeme na opasnosti. 

3. Spavate previše 

Stručnjaci savjetuju kako odrasle osobe trebaju spavati najmanje 7 sati svaki dan ako žele očuvati zdravlje. Jednako kako kronična neispavanost može negativno utjecati na zdravlje, pretjerano spavanje može biti opasno, mada ne u tolikoj mjeri. Ako niste znali, ono je povezano s razvojem brojnih bolesti poput dijabetesa i bolesti srca. Tu su i drugi simptomi, mada ne tako opasni, a jedan od njih je i osjećaj pospanosti cijeli dan, što može uvelike utjecati na svakodnevicu. 

Ovo je šest tajni žena koje mogu jesti što požele i ostati mršave – iskoristite ih

U nekim slučajevima previše sna, posebno ako se stalno ponavlja, može biti i znak zdravstvenih problema. Svatko zna koliko mu je sna potrebno da bi bio odmoran cijeli dan, ali savjet je za odrasle osobe da to bude od 7-9 sati svake noći. Ustanite odmah nakon zvuka alarma, jer će vas dulji ostanak u krevetu samo učiniti umornijim. 

4. Agresivno pranje zubi 

Koliko je pranje zubi važno, ne moramo ponavljati ali agresivno stiskanje četkice na zube nije potrebno, ali može biti i opasno jer možete ozbiljno oštetiti zubnu caklinu i desni. Zube je potrebno prati najmanje 2 puta u danu (savjet je i nakon svakog obroka), s četkicom koja ima gusta i meka vlakna, i pod određenim kutom, nježnim kružnim pokretima kako bi se uklonile sve nečistoće. Nakupljanje plaka znamo da uzrokuje nastanak karijesa, a on je najčešći problem zbog kojeg se javljamo stomatologu. 

5. Zdrava prehrana je vaša opsesija 

Postoji granica koja se ne bi trebala prijeći kada je u pitanju opsesivna briga o zdravlju, posebno kada su u pitanju dijete i “čista” prehrana. 

Ortoreksija je definirana kao nezdrava opsesija zdravom hranom, a ne radi o prehrani koja to predstavlja već o stanju u koje nas može dovesti. Što je dijeta ekstremnija ili ima više ograničenja, to su veće šanse da vam je pojam poznat”, ističe dr. Steve Bratman. “Kako sam nutricionist i terapeut, primjećujem sve veći broj ovakvih slučajeva, a mogu reći da mi se takav klijent obrati barem jednom tjedno. To je ozbiljan problem”, dodaje dr. Karin Kratina te pojašnjava kako ne postoji ništa loše u tome da je netko vegetarijanac ili vegan, problem je u tome što se hrana sve češće predstavlja kao rješenje za sve probleme. Savjetuje da razgovarate sa stručnjakom ako imate sličan problem.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo