Zdravlje

Zdravlje

Peyronijeva bolest uzrokuje iskrivljenje penisa i probleme s erekcijom

Foto: Shutterstock

Većina bolesnika nije u mogućnosti psihološki prihvatiti Peyronijevu bolest, no postoje vrlo učinkovite metode u rješavanju ove bolesti

Nastanak Peyronijeve bolesti 

Peyronijeva bolest nastaje kada se stvara ožiljno tkivo koje se naziva plak na različitim dijelovima penisa. Taj plak nije vidljiv ali može uzrokovati iskrivljenje penisa tijekom erekcije. Penis se može iskriviti u raznim smjerovima, uključivo prema gore, dolje ili u stranu, ovisno o mjestu na kojem je plak nastao1.

Uzrok je stvaranje neelastičnog, prvenstveno kolagenog ožiljka penisa2. Prevalencija se procjenjuje na 5% odraslih muškaraca, ali stvarna prevalencija može biti veća. Najčešće se javlja u muškaraca između 40 i 60 godine, ali može se javiti u bilo kojoj dobi.

Peyronijeva bolest najčešće ne prolazi sama od sebe i može se pogoršavati tijekom vremena2. No, također, liječenje ne mora biti nužno potrebno ako pacijent ne osjeća bol ili stanje ne utječe na njegov spolni život, odnosno ne narušava značajno njegovu kvalitetu života. U vrlo rijetkim slučajevima se stanje poboljša bez liječenja1.

Simptomi i faze bolesti

Znakovi i simptomi Peyronijeve bolesti se mogu pojaviti od jednom ili se razvijati postepeno. Najčešći simptomi su zakrivljenost penisa, ožiljno tkivo koje se može napipati ispod kože, problemi s erekcijom, skraćenje penisa zbog zakrivljenosti i bol. Zakrivljenost penisa se može pogoršavati, ali u nekom periodu se stabilizira kod većine bolesnika, ovisno u kojoj fazi se bolest nalazi.

  • Akutna (aktivna) faza – Peyronijeva bolest se počinje javljati sa upalnom fazom koja najčešće traje 6-18 mjeseci. Tijekom te faze bolesnik osjeća bol tijekom erekcija i spontani oporavak je moguć, no porast veličine plaka i pojačanje zakrivljenosti su također česte3.
  • Kronična (stabilna) faza – u kroničnoj fazi pacijent osjeća minimalnu bol ili je uopće nema, veličina plaka i zakrivljenost su konstantne i spontani oporavak se ne očekuje.

Psihološke posljedice Peyronijeve bolesti 

Peyronijeva bolest ne utječe samo na bolesnika fizički nego ima i psihosocijalni učinak. Mnogi muškarci s Peyronijevom bolešću osjećaju strah kako će njihov penis izgledati kao i teškoće u odnosima s partnerom, brigu da neće biti u mogućnosti zadovoljiti partnera ili imati djece zbog poteškoća u spolnim odnosima. Partneri oboljelih od Peyronijeve bolesti se također ponekad osjećaju bespomoćno i tužno zbog gubitka intimnosti4,5. U jednoj studiji 48% muškaraca s Peyronijevom bolešću je dijagnosticirano sa klinički značajnom depresijom, i većina bolesnika nije u mogućnosti psihološki prihvatiti Peyronijevu bolest6.

Uzroci: Nije poznato što uzrokuje Peyronijevu bolest, može biti nasljedna, ali može biti potaknuta i ozljedama koje dovode do lokaliziranog krvarenja unutar penisa1.

Liječenje Peyronijeve bolesti

Peyronijeva bolest se može liječiti kirurškim metodama, ali i ne kirurškim liječenjem.

Različite metode ne kirurškog liječenja se koriste, od tableta vitamina E do injekcija steroida u zahvaćeno područje, no za navedene metode nedostaje dokaza o djelotvornosti.

Kako do nedavno nije bilo lijeka odobrenog od Europske agencije za lijekove za liječenje Peyronijeve bolesti, ona se najčešće rješavala operativnim zahvatom ukoliko je pacijent osjećao bol ili imao problema u spolnim odnosima.

Kirurške metode liječenja Peyronijeve bolesti

Kirurške metode su preporučene za pacijente u kroničnoj fazi bolesti kada je zakrivljenost postala stabilna, ukoliko je značajna na način da bolesniku onemogućava spolni odnos, te za pacijente sa značajnom kalcifikacijom plaka ili kod kojih konzervativni tretman nije bio djelotvoran7.

Razlikujemo kirurške metode plikacija (nabiranja zdrave strane penisa), operacije uz postavljanje grafta i ugradnja penilnih proteza kod najtežih slučajeva zakrivljenja penisa uz istovremeno postojanje izražene erektilne disfunkcije. Većina kirurških metoda ima pozitivne rezultate. Komplikacije su moguće, kao na primjer skraćenje penisa, erektilna disfunkcija, mogućnost post operativne infekcije, produljeno zacjeljenje, smanjeni osjećaj seksualnog osjeta u samom penisu7,8,9.

Kolagenaza

Kolagenaza klostridium histoliticum je proteinaza koja razgrađuje nakupine kolagena I i III koji su prisutni u Peyronijevoj bolesti. Djeluje lokalno i mora biti primjenjena od strane liječnika koji ima potrebne kvalifikacije i ima iskustva u dijagnostici i liječenju uroloških bolesti u muškaraca.

Tijek liječenja sastoji se od ciklusa ambulantnih terapija. Svaki ciklus liječenja sastoji se od dvije injekcije kolagenaze i jednog procesa modeliranja penisa. Lijek se injektira direktno u plak, rezultirajući omekšavanjem plaka i ispravljanjem zakrivljenosti penisa. Broj ciklusa varira od slučaja do slučaja, razmak između ciklusa liječenja je oko šest tjedana, pacijent može dobiti najviše 4 ciklusa terapije. Hospitalizacija i bolovanje nisu potrebni.

Korištenje kolagenaze za Peyronijevu bolest omogućuje minimalno invazivni pristup, podnošljivu i učinkovitu opciju za pacijente koji boluju od fizičkih i psihičkih aspekata bolesti uz napomenu kako ne dolazi do potpunog ispravljanja penisa.

Zaključno

Peyronijeva bolest predstavlja veliki problem spolno aktivnim muškarcima te se često zbog srama ne žele javiti liječniku. Postoje vrlo učinkovite metode u rješavanju ove bolesti. Jako je bitan otvoren razgovor s liječnikom, mogućim očekivanjima liječenja što u konačnici dovodi do zadovoljavajućeg ishoda liječenja ovih bolesnika.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo