Zdravlje

Zdravlje

Plijesan, prašina, izmet žohara… zrak koji udišemo kod kuće zagađeniji je od vanjskog zraka

Shutterstock

Agencija za zaštitu okoliša (EPA) upozorava na velik broj čimbenika koji ozbiljno zagađaju zrak u našim domovima. Jeste li znali da prozori vrata koje ugrađujemo da bismo uštedjeli energiju onemogućuju cirkuliranje i izmjenu vanjskog i unutrašnjeg zraka u vašem domu?

Većina onečišćenja zraka u zatvorenom prostoru dolazi iz izvora koji ispuštaju plinove ili čestice u zrak. Stvari kao što su građevinski materijali i osvježivači zraka neprekidno zagađuju zrak u našem domu. Drugi izvori, poput dima iz peći na drva i kamina također uzrokuju zagađenje u zatvorenom prostoru.

Kako spriječiti alergiju na grinje?

S većinom unutarnjih zagađivača zraka davno smo se upoznali, ali prirodni materijali od kojih su se proizvodili prozori i vrata omogućavali su bolju izmjenu unutrašnjeg i vanjskog zraka. Današnji energetski učinkovitiji domovi ne dopuštaju ulazak vanjskog zraka ukoliko su svi prozori i vrata zatvoreni. Evo kako možete održavati zrak u svome domu zdravijim.

Otvorite prozore!

Većina kućnih sustava za grijanje i hlađenje jednostavno reciklira zrak koji je već u kući, uključujući svu prašinu, prljavštinu i pelud. Kada je vrijeme lijepo i razina peludi u zraku niska, otvorite prozore i vrata da osvježite zrak u domu. To je osobito važno ako ste maloprije kuhali, imate svježe obojane površine, uključeno grijanje…

Kako poboljšati kvalitetu zraka u domu?

Štedite na proizvodima za čišćenje

Neka sredstva za čišćenje sadrže opasne kemikalije koje mogu uzrokovati probleme s disanjem ili izazvati alergiju ili napad astme.

Pažljivo čitajte deklaracije i klonite se onih proizvoda koji imaju hlapljive organske spojeve, mirise ili zapaljive sastojke.

Možete napraviti vlastita sredstva za čišćenje s običnim sapunom i vodom, octom ili sodom bikarbonom.

Ukrasite dom biljkama

Ne samo da su oku ugodne već su i korisne. Pored toga što troše ugljikov dioksid i proizvode kisik, neke biljke čiste zrak od kemijskih isparavanja. Osobito su korisni engleski bršljen, stabla fikusa, mirisne ljiljane i neke vrste palmi.

Znate li (zdravo) koristiti klima-uređaj? Obavezno poštujte ova 3 pravila

Očistite filtere

Neodržavani filteri klimatizacijskih uređaja sprečavaju cirkuliranje zraka i omogućuvaju razvoj plijesni u uređaju. Mijenjajte ih svaka 3 mjeseca i vodite računa o tome da kupite filter koji odgovara vašem uređaju.

Bolujete li od alergije ili astme, imate kućne ljubimce ili veliku obitelj razmislite o tome da ih mijenjate svaki mjesec. Jednom godišnje obavezno pozovite servis da provjeri ispravnost uređaja.

Kupaonicu čistite temeljito

Ako vam se u kući nakuplja plijesan, sitne čestice mogu završiti u vašem nosu i u plućima. To uzrokuje simptome alergije, poput kašlja i kihanja, ili poteškoće s disanjem. Gljivice vole vlažan okoliš, stoga se pobrinite da vam kupaonica bude suha.

Nakon tuširanja obavezno otvorite prozor ili uključite ventilaciju, a mokre ručnike stavite da se osuše. Primijetite li plijesan na kadi to je znak da morate češće i temeljitije čistiti kupaonicu.

Osvježivači zraka i mirisne svijeće mogu izazvati alergijsku reakciju!

Klonite se osvježivača zraka

Ugodan miris može prouzročiti brojne neugodnosti. Neki osvježivači zraka sadrže organske kemijske materije (VOC) koje nadražuju nos i grlo. Aerosol proizvodi za osvježivanje zraka također sadrže VOC, a ima ga i u nekim kozmetičkim proizvodima.

Ne gomilajte zalihe voća i povrća

Ako ih predugo čuvate i na njemu se može razviti plijesan. Često provjeravajte svoju zalihu voća i povrća i bacite one komade na kojima se nakupila plijesan. Želite li da duže ostanu svježi nemojte ih prati prije nego ćete ih jesti. Ukoliko niste posve sigurni da je voće svježe, nemojte ga jesti.

Riješite se žohara

Žohari mogu uzrokovati probleme čak i nakon što uginu. Naime, njihova tijela se nakon ugibanja raspadaju, a raspadnuti djelići mogu zagaditi zrak. Isto se može dogoditi i s njihovim izmetom.

Ovi ostaci mogu se naći među vašim plahtama i jastucima te izazvati napadaj astme ili alergijske reakcije. Imate li problema sa žoharima, umjesto spreja koristite mamce.

Popravite cijevi

Ukoliko vam curi umivaonik, zahod, tuš, perilica posuđa ili hladnjak riješite taj problem čim prije. Nakupljena voda može dovesti do problema s plijesni i žoharima. Nazovite vodoinstalatera ako ne možete sami pronaći kvar ili ne znate kako ga popraviti.

Ostaci hrane koje biste trebali jesti

Riješite se ostataka hrane

Jedina stvar koju žohari vole više od vode jest hrana. Kad je večera gotova, sve ostatke koje ne namjeravate baciti spremite u posude i u hladnjak. Ukoliko bacate ostatke u smeće, vodite računa o tome da kanta za smeće ima poklopac.

Održavajte higijenu kućnih ljubimaca

Dlaka i ostali alergeni koje Rex i Lajka unose izvana mogu uzrokovati probleme vašim plućima.

Koliko god to bilo teško, za vaše zdravlje bilo bi dobro da ljubimce držite izvan spavaćih soba i kreveta. Ako to nije opcija, redovito ih četkajte i kupajte te usisavajte područja gdje provode vrijeme.

Opet ste ih zaboravili?

Kuhinjski ormarići i ventilacijske nape mjesta su koja nekako uvijek zaboravimo očistiti, zajedno s WC školjkom i prostorom ispod umivaonika u kupaonici. Ova mjesta često obrišite toplom vodom u pjenom.

Svakodnevno operite posuđe kućnih ljubimaca i provjerite druga skrivena mjesta na kojima bi se mogle sakupljati masnoća, prljavština ili voda.

Rješavamo vječnu dilemu: evo koliko često morate mijenjati posteljinu!

Perite redovito krevetninu i tepihe

Operite plahte, jastučnice, pokrivače i prostirke jednom tjedno na temperaturi od 90 stupnjeva, kako biste se riješili prašine, plijesni, grinja i drugih štetnika koji mogu utjecati na vaše disanje. Također se riješite jastuka koji nemaju navlake. Skupljaju grinje i prljavštine kućnih ljubimaca te ih je teško očistiti.

Promijenite trosjed

Namještaj od tkanine koji se intenzivno koristi može zadržati prašinu, pelud i druge alergene.

Sljedeći put kada budete preuređivali dnevni boravak, umjesto tkanine razmislite o kožnatom namještaju. Imate li problema s alergijama ili astmom, možda ćete umjesto zavjesa morati objesiti rolete i redovito ih čistiti.

Očistite podove

Na tvrdim površinama, poput drvenih, ne nakuplja se toliko štetnih tvari kao na tepisima. Imate li potrebu za mekanim podlogama, nabavite prostirke koje možete prati u perilici rublja.

Ukoliko se ne možete odreći tepiha, redovito ga usisvajte – barem jednom tjedno – i koristite usisivač s HEPA filterom. Povremeno pozovite profesionalni servis za čišćenje i odaberite onaj koji koristi uređaje i sredstva koji ne izazviju alergiju i napadaje astme.

Klimatoterapija na planini pročišćuje pluća, jača srce, uravnotežuje duh…

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo