Zdravlje

Zdravlje

Pobijedite ekcem snagom prirode!

Ekcem je najčešći oblik dermatitisa. Karakterizira ga kronično upaljena, suha, ljuskava koža te svrbež.

Uglavnom se pojavljuje na licu, ručnim zglobovima i koljenima, no ne mora nužno značiti da je ograničen na ta područja. Bolest pogađa između tri i sedam posto populacije, a kod više od 70 posto pacijenata ekcem predstavlja nasljednu bolest. Najčešći je među malom djecom, no mnoga ga prerastu prije navršene druge godine. Ekcemi češće izbijaju zimi. Točan uzrok kožnih promjena nije poznat, a mogu ih pogoršati i emocionalni stresovi. Istraživanja pokazuju da ekcem izaziva kronična upala koja utječe na stanice kože i uzrokuje ožiljke.

kMeđu najčešće prehrambene alergene se ubrajaju: gluten, kukuruz, proizvodi od soje, umjetni okusi, konzervansi, škrob, kikiriki, jaja i pasterizirani mliječni proizvodi te prerađene ili genetski modificirane namirnice.

Obnovite crijevnu floru

Obnova crijevne flore je apsolutno neophodna kako bi se organizam na prirodan način u potpunosti obranio od ekcema i kronične upale. Visoko kvalitetne fermentirane namirnice predstavljaju snažno oružje za ponovnu uspostavu prirodne flore u crijevima. U njih se ubrajaju: kiseli kupus, fermentirano voće i povrće, jabučni ocat, kombucha, kefir, sirutka.

Sve ove fermentirane namirnice sadrže enzime, probiotike i ključne aminokiseline koje pomažu uništiti patogene mikroorganizme i popraviti sluznicu crijeva. Svakodnevno suzdržavanje od čvrste hrane u razdoblju od 16:00-18:00 sati može doprinijeti kvalitetnijoj pohrani enzima u organizmu, ali i bržem oporavku crijeva.

Vitamin D3 je osobito važno za osobe s ekcemom ili drugim kroničnim upalnim stanjima. Vrlo korisna se pokazala i terapija UV svjetlom, kao i kratkotrajno izlaganje sunčevim zrakama. Svakodnevno provedite 20 do 30 minuta na suncu ili obogatite prehranu s 10.000 IJ (internacionalnih jedinica) visoko kvalitetnog vitamina D3.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo