Zdravlje

Zdravlje

Pobijedite upalu grla aspirinom

Hladno je vrijeme, a to znači da je pred nama sezona prehlada i gripe. Iako mogu biti virusne i bakterijske, jedan od najčešćih simptoma prehlada je faringitis ili upala grla.

Upala grla (faringitis) može biti bolna i iritirajuća popratna pojava prehlade, a mnogo je načina na koje joj možete doskočiti. Osim pripravaka koje sami možete napraviti iz namirnica iz smočnice, istraživači Sveučilišta u Cardiffu preporučuju jednostavno grgljanje obične vode s rastopljenim Aspirinom!

Ne samo da uzimanje aspirina može pomoći kada imate povišenu temperaturu, kada vas boli glava, mišići, nego ova redovita praksa može smanjiti vaš rizik obolijevanja od svih oblika raka kože – uključujući i najsmrtonosniji melanom ili raja jajnika. Sada su liječnici ovom popisu zdravstvenih dobrobiti malene bijele tablete dodali i ublažavanje upale grla. Naime, aspirin je analgetik, što znači da ublažava bolove i na taj nas način rješava upale grla.

Jednostavno otopite dvije tablete Aspirina i običnoj vodi i grgljajte, ali nemojte progutati. Velški istraživači tvrde kako će simptomi upale grla nestati unutar dva sata, a ovaj će se koristan učinak zadržati dulje od šest sati.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo