Poljubac voljene osobe liječi - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Poljubac voljene osobe liječi

Znamo da su poljupci prava ugoda, primjereni za kraj prvog sastanka i jedan korak više od zagrljaja. Što sve, osim ugode, donosi spajanje usana nije nešto što nas interesira i o čemu ćemo se raspitivati. No, nas je zanimalo pa smo saznali da je poljubac voljene osobe jako dobar za opuštanje, ljepotu i zdravlje!

Jeste li znali da poljubac voljene osobe može produžiti život za pet godina? Njemački istraživači su došli do zaključka da pojedinaci koji svako jutro prije odlaska na posao da poljubac voljenoj osobi, mogu živjeti i pet godina dulje. Ovo zvuči nemoguće, ali takvu ljudi zarađuju više, imaju manje prometnih nesreća i manje izostaju su posla zbog bolesti.

Ljubljene sagorijeva kalorije

Koliko točno kalorija izgori poljupcem, teško je reći, ali ako bi uzeli u obzir poznata istraživanja i od svih podataka napravili srednji izračun, ljubljenje troši dvije do šest kalorija. Ne baš poput sata u teretani, ali i to je nešto. Znate li da se za vrijeme ljubljenja aktivira otprilike 30 mišića lica i vrata? To će vašem licu vratiti napetost, a hormonski vrtlog u tijelu će vašu kožu učiniti glatkom i napetom.

Poljubac opušta

Poljubac je prirodno sredstvo za opuštanje, rezultati istraživanja govore o tome kako ljubljenje opušta kortizol koji djeluje opuštajuće, a uz njega otpušta i endorfin zbog kojega ćete se osjećati dobro! Zabilježeno je da miješanje sline pojačava djelovanje dopamina koji pomaže kod romantičnog zbližavanja.

Smiruje glavobolju

Dopamin i endorfini smanjuju osjetljivost na bol, pa ako vas muči glavobolja, prije nego uzmete tabletu nekoliko minuta se ljubite.

Kada vas napadne alergija, ljubite se

Jedno istraživanje tvrdi da je poljubac dobar način za sprječavanje alergija. Ispitivanje se vršilo nad 24 pacijenta s dermatitisom i 24 pacijenta s alergijskim rinitisom koji su se tada nalazili u bolnici u Osaki. Zamoljeni su da se pola sata ljube s voljenom osobom. Nakon obavljenog zadatka, napravljeni su testovi na pacijentima koji su pokazali da je ljubljenje poboljšalo njihov imuno sistem.

Ljubite se samo s onima koje uistinu volite, i vaši poljupci će donijeti nešto dobro u vaš život.

A. Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo