Zdravlje

Zdravlje

Poremećaji okusa i mirisa – kako liječiti?

Foto: Shutterstock

Osjet mirisa i okusa nije toliko bitan kao vid i sluh, ali oni koji imaju poremećaje tog osjeta ipak pate i nelagodno se osjećaju

Osjet njuha počinje na živčanim završecima prvog moždanog živca koji se spušta do krova nosa i tamo mirisnim podražajem šalju signale dalje u mozak, u zajednički centar sa miris i okus. Okus se registrira na okusnim pupoljcima koji se nalaze na jeziku, posebno na bazi jezika, i otuda signali također idu u isti moždani centar i tu se registriraju.

Poremećaji mirisa 

Poremećaji osjeta mirisa mogu biti razni počevši od djelomičnog smanjenja i registriranja raznih mirisa pa do potpunog gubitka osjeta mirisa (anosmija). Djelomični poremećaj može nastati već kod obične prehlade jer upalna sluz i otečena sluznica ne dozvoljava mirisnim aromama da dođu do njušnog živca i tako ga ne mogu podražiti da bi mi to u mozgu mogli registrirati. To je posebno izraženo kod ljudi koji imaju polipe u nosu i kod alergičara. Potpuni gubitak osjeta mirisa može nastati i kod opsežnih traumi u predjelu krova nosa, zatim kod nekih tumora u mozgu. Postoje i poremećaji u funkciji mozga koji se bizarno manifestiraju npr. sa osjetom mirisa koji ne postoji (njušne halucinacije).

Poremećaji okusa

Poremećaji u smislu smanjenja ili izgubljenog osjeta okusa mogu se javiti kod vrlo suhih usta, jakog pušenja, stanja gdje se provodi intenzivna radioterapija zbog tumora u predjelu glave i vrata, te kao nuspojave kod nekih lijekova. Potpuni gubitak osjeta zove se ageuzija, a djelomični disgeuzija. Djelomični gubitak osjeta može i prolazno nastati kod opeklina na jeziku ili kod paralize facijalnog živca.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza se postavlja klasičnim ispitivanjem da li pacijent osjeća neke jake mirise npr. ocat, mentol, kava itd. Ukoliko su poremećaji mirisa praćeni i otežanim disanjem kroz nos potrebno je detaljnu pregledati nosnu šupljine, prvenstveno endoskopski. Ukoliko postoje takve tehničke mogućnosti može se učiniti i olfaktometrija gdje se hvata posebna moždana aktivnost nakon podražaja raznim mirisima. Kod poremećaja okusa dijagnoza se nastoji postaviti također na temelju ispitavanja osjeta okusa na neke jače tvari kao sok od limuna, sol, tablete aspirina itd.  Ukoliko ima i drugih simptoma koji ukazuju na mogući uzrok u samom mozgu potrebno je učiniti kompjuteriziranu tomografiju ( CT ) ili magnetsku rezonancu ( MRI ) mozga.

Liječenje 

Liječenje u medicini ovisi uvijek o uzroku i to je najvažnije da se najprije utvrdi. Ukoliko su promjene u mirisu zbog stanja u nosu potrebno je ocijeniti da li i mogući operativni zahvat npr. odstranjivanje polipa iz nosa može pomoći. Razni sprejevi za nos također pomažu. Kod poremećaja okusa je higijena usta vrlo važna. Kod dvojbenih i intenzivnih smetnji potrebno je konzultirati otorinolaringologa i neurologa.

 

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo