Zdravlje

Zdravlje

Postoje dodaci prehrani koje je pametno uzimati u ovo doba godine – farmaceut otkriva o čemu se radi

Tijekom promjene godišnjih doba, kao i u proljetno vrijeme, mnogi od nas počinju razmišljati o detoksu, tjelovježbi, dijetama i suplementima kako bi se pripremili za nadolazeće ljeto.

Tomislav Živko, mag.pharm., mag.ing.agr. kaže da se mudro držati izreke: „bolje spriječiti, nego liječiti“, te pravovremeno pripremiti svoj organizam za svaku nadolazeću sezonu. Svjedoci smo zadnje dvije godine da je uporaba vitaminsko mineralnih dodataka prehrani i drugih suplemenata u porastu, no isto tako postoje i podaci da je otprilike 30% ljudi neinformirano o tome koji su im esencijalni nutrijenti i dodaci prehrani potrebni. Zato ćemo se osvrnuti na dodatke prehrani koji nam mogu koristiti ovisno o djelu godine. Ukoliko imate već postojeće bolesti ili pijete druge lijekove, savjet prilikom odabira odgovarajućeg dodatka prehrani ili multivitaminskog pripravka zatražite od svog farmaceuta i/ili liječnika.

Kako ostati mlad u dubokoj starosti? Kardiolog naveo 7 najvažnijih vrsta suplemenata

Početkom proljeća, nezdrava prehrana tijekom zimskih mjeseci često se odražava na psihičko i fizičko zdravlje. Proljeće je često period kad se okrećemo prema zdravijim obrocima i grickalicama, sezonskom voću i povrću, te se mnogi odluče i na novi način prehrane. Problem prilikom promjene prehrane je često da ne razmišljamo o nutritivnom učinku novih namirnica te se lako može desiti deficit tj. nedostatak makro i mikro nutrijenata. Uz to, mnogi se odluče i za „proljetni detoks“, čišćenje organizma, stoga je vrlo bitno voditi računa o dovoljnom unosu vitamina i minerala. Posebice valja istaknuti kako su razine vitamina D najčešće najniže u proljeće, a ukoliko radimo detoks, potrebno je obratiti pažnju na dovoljan unos vitamina B skupine, objašnjava Živko.

Korisni dodaci prehrani, napominje, koje možemo koristiti kao pomoć prilikom detoksa su ekstrakti; npr. sikavice, kurkume, crna rotkve te aminokiselina taurin. Svakako treba spomenuti i glutation, kao najvažniji antioksidans u tijelu. Za njegovu obnovu i sintezu tijelu treba dovoljne količine vitamina C i aminokiseline cisteina. Cistein možemo suplementirati preko popularnog dodatka koji se često naziva „NAC“, tj. N-acetil cistein.

U proljeće se mnogi odluče i na tjelovježbu, no shvate da su nekretanje i hladniji zimski dani uzeli danak na zglobove i mišićni sustav. Nedostatak aktivnosti, kretanja i vježbanja može učiniti naše zglobove ukočenim i bolnim. Hladan zrak vani, te suh zrak u zatvorenim prostorima također isušuju našu kožu te ona može izgledati starije. Najčešće je to uzrokovano smanjenjem količine kolagena u potkožnom i vezivnom tkivu. Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom organizmu i glavna komponenta kože, kostiju i vezivnog tkiva. Kliničke studije pokazuju da sa uzimanje hidroliziranog kolagena (tip 1 i 3) pomaže spriječiti bolove u zglobovima, gubitak gustoće kostiju kao i starenje kože.

Kako bi potakli sintezu vlastitog kolagena potreban nam je vitamin C, a često puta na tržištu mogu se naći kombinacije koje sadrže kolagen i vitamin C zajedno. Osim spomenutih tegoba, u proljeće se susrećemo najčešće i sa alergijama na pelud raznih biljaka, trava i drveća. Muče nas često simptomi poput peludne groznice, svrbeža i suzenja očiju, curenja i svrbež nosa, kihanja, kašljanja i slični. Kao pomoć nam mogu koristiti suplementi kao što su kvercetin, baikalin i ulje crnog kima. Kod svrbeža i suzenja oka od pomoći mogu biti kapi za oči koje sadrže ektoin, ružmarinsku kiselinu i alantoin. 

Kako pametno zarotirati dodatke prehrani te kako ih mijenjati prema godišnjem dobu čitajte i u magazinu ordinacija.hr – u prodaji u subotu uz Večernji list.

Ako želite spavati kao beba, ovo je najbolje vrijeme za pojesti večeru

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo