Zdravlje

Zdravlje

Potaknite dijete da jede ovim trikovima

Foto: shutterstock

Gubitak apetita nije uobičajena pojava niti kod djece niti kod odraslih, a često je posljedica stresa, hormonalne neravnoteže, nepravilne prehrane te izbirljivosti kod djece. Ukoliko se ne radi o prolaznom problemu, potrebno se obratiti liječniku jer to stanje može ozbiljno ugroziti zdravlje

Nutricionistica Mirna Trumbetaš smatra da je za povratak ili poticanje apetita najvažnija pravilna prehrana u koju je potrebno uvrstiti zdrave i sezonske namirnice, a djecu nikako ne treba nutkati slatkišima (praznim kalorijama) kako bi se zamijenio obrok.

Donosimo nekoliko trikova koji bi vam mogli pomoći probuditi apetit kod djeteta:

1. Poticaj

Poznato je da neka djeca jedu bez nagovaranja, dok druge treba poticati. To je normalna pojava, a najvažnije je da djeca od malena steknu zdravu naviku prema jelu.

2. Nudite hranu kada je dijete gladno

Nemojte moliti i trčati za djecom sa žlicom u ruci jer hrana lako može postati sredstvo manipulacije od malih nogu. Niti jedeno dijete neće umrijeti od gladi stoga ga treba pustiti da ogladni i tek onda mu nuditi hranu

3. Zdrave namirnice

Djetetu je važno nuditi zdrave namirnice raspoređene u tri glavna i dva međuobroka. Dobro je da dijete ruča u krugu obitelji bez televizora i ostalih sredstava koja odvlače pažnju te u predviđenom vremenu za obrok.

4. Roditelji su model

Što i kako roditelji jedu, jest će i djeca. Djeca vole pomagati. Kad god je moguće dajte djetetu da vam pomogne pripremiti obrok. Izgubit ćete više vremena i kuhinja će biti u neredu, ali to je neprocjenjivo vrijeme provedeno s djetetom, a i njemu će to biti poticaj da isproba što je pripremio.

Moje zdravlje/Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo