Povećanje dojke, stražnjice, popunjavanje bora... Što sve nudi liposukcija?

Shutterstock 434927050

Nakon što je metoda liposukcije vrlo brzo prihvaćena svagdje u Svijetu, otvorile se se i nove ideje i mogućnosti koje ona indirektno pruža.

Popunjavanje defekata, uvećanje pojedinih dijelova tijela itd. s vlastitim masnim tkivom pokazalo se kao izvrsna opcija u odnosu na skupe pripravke hijaluronske kiseline.

Povijest kreće nakon započinjanja primjene liposukcija osamdesetih godina 20 stoljeća.  Masno tkivo nije uputno aplicirati iglama, već kanilama koje su na vrhu zaobljene tupo, a otvori se nalaze postranično. Upotrebom specijalnog instrumentarija se smanjuje mogućnost lokalnih oštećenja i komplikacija povredom krvožilnog lokalnog sistema.

Da bi što više lipocita preživjelo nakon vađenja iz tijela, prvo se masno tkivo odvaja od lokalnog anestetika i krvi centrifugiranjem ili što je možda još poštednije da se pusti petnaestak minuta da se masno tkivo stajanjem odvoji od ostalih sastojaka. 

Trajni rezultati

Na ovaj drugi način se stanice lipocita manje traumatiziraju i više preživljavaju. Kod injektiranja pripremljenog masnog tkiva uvijek se ide na over korekciju defekta ili željenog volumena, jer dobar dio stanica će se resorbirati - sav onaj materijal koji se nije uspio priključiti na cirkulaciju na novoj poziciji. Da bi rezultat bio trajan, uz pažljivo rukovanje materijalom zahvat se treba ponoviti nakon 3-4 mjeseca. Na ovaj način dobivamo izvrsne rezultate. Najčešća mjesta koja se uzimaju kao donorska je trbušna stijenka, natkoljenice - obično unutrašnja ili vanjska strana. Na licu se obično mast injektira u malarnu regiju (obraze) gdje postoji masna atrofija tkiva

Podebljanje muškog spolovila - dvije osnovne metode

Mogu se popunjavati i duboke bore - npr. nazolabialne. Uvećanjem malarne regije, popunjavanjem obraza u cilju baby cheek -a, dobiva se i volumetrijski lifting tako da se povećanjem volumena malarne regije podiže i tkivo iznad nasolabialne brazde i Jow line- a, tako da su ti problemi manje naglašeni. Popunjavanje usana je s odličnim rezultatima nakon 2 lipo transfera u razmacima 3-4 mjeseca.

Transplantacijom masnog tkiva mogu se i povećavati dojke, stražnjica, potkoljenice...

Pomlađivanje dorzuma šaka lipofilingom uz radiofrekvencu, laser i pilinge daje dobar rezultat. U spolnoj kirurgiji lipofiling primjenjujemo kod povećanja velikih stidnih usana, a i kod podebljanja muškog spolovila.

Nakon opsežnih liposukcija koje se na kraju i tretiraju liposhiftingom, ipak nakon nekoliko mjeseci se mogu pokazati nejednakosti i udubine koje je ponajbolje tada popuniti transplantacijom masnog tkiva. Ponajveći problem je ako se nema kvalitetna donorska regija. Bez dobre donorske regije ne može biti niti lipofilinga. Masne stanice koje se premješta ne novu lokaciju i uspiju se spojiti na lokalnu mikrocirkulaciju, ovdje ostaju zauvijek. Ovo je zasigurno najprirodniji put za povećanje pojedinih dijelova tijela.

Transplantacija masnog tkiva se može raditi u lokalnoj tumescentnoj anesteziji ili u općoj anesteziji, ovisno o veličini regije koja se tretira.

Plastična operacija pupka? Još jedan novi trend...

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!