Zdravlje

Zdravlje

Povišen bilirubin u krvi: što znači i kako si pomoći?

Krvna slika najbolji je uvid u stanje čovjekova organizma. Jedan od spojeva u krvi koji je itekako bitan za ljudski organizam jest bilirubin. Što se događa kada je vrijednost bilirubina povišena?

Bilirubin je produkt raspada eritrocita. Obično se izlučuje putem žuči, a povišena vrijednost bilirubina u krvi znak je da nešto nije u redu s organizmom. Naime, takvi nalazi mogu biti pokazatelji da:

  • imate problema s radom jetre
  • ste kronično neispavani i umorni
  • imate Gilbertov sindrom
  • imate problema sa žučnom vrećicom

Uzroci povišenoga bilirubina u krvi

Kod zdrave osobe eritrociti (crvene krvne stanice) cirkuliraju u organizmu oko 120 dana. Bilirubin je najčešće povišen kod povećanoga „raspada“ eritrocita što može biti posljedica hemolitičke anemije, a ona se može pojaviti uz brojne bolesti – od nekih nasljednih do autoimunih ili onih koji su posljedica transfuzije ili nekih lijekova.

Uzrok povećanja bilirubina mogu biti i neke bolesti jetre – od nasljednih do akutnih i kroničnih koje utječu na funkciju jetre. Jednako tako, povećani bilirubin može biti posljedica različitih bolesnih stanja bilijarnoga trakta (bilijarna ciroza, sklerozirajući kolangitis, žučni kamenci, tumori žučnoga mjehura, žučovoda, tumori gušterače, ciste i sl) – ističe doc. dr. sc. prim. Irena Jukić, dr. med.

Jetra može biti bolesna i ako ne konzumirate alkohol!

Dok snižena vrijednost bilirubina ne nosi sa sobom nikakve posljedice, povišena, pa makar i jako malo iznad granice normalne vrijednosti, ukazuje na izmijenjenu funkciju jetre te bi to trebao biti alarm za posjet liječniku. Općenito, stanje u kojem je povišen bilirubin u krvi čovjeka naziva se hiperbilirubinemija, a je li razlog za brigu, odgovara liječnica Jukić:

Hiperbilirubinemija (povećanje bilirubina u krvi) može biti i prolazna, kao i neonatalna, fiziološka žutica (žutica novoređenčeta).

Međutim, povišena vrijednost bilirubina u krvi može biti i stalna, a nju uzrokuju kronične bolesti jetre kao što su alkoholni hepatits, hepatitis C, autoimuni hepatits.

Kako se može sniziti razina bilirubina u krvi?

Budući da bolesna jetra nije u stanju prerađivati bilirubin, kako bi se izbjegli ili barem prolongirali operativni zahvati, vrlo je bitno paziti na prehranu. Naime, iz konzumacije bi se trebale izbaciti zasićene masti i alkohol, a uvesti namirnice koje poboljšavaju regeneraciju jetre kao što su sirutka, mladi sir, ali i povrće bogato bakrom i željezom. Kako liječnica Jukić savjetuje, kada je u pitanju bolesna jetra, liječenje je uvijek usmjereno na uzrok hiperbilirubinemije.

14 znakova koji vam govore da jetra radi usporeno!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo