Povišeni arterijski tlak se vidi u očima - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Povišeni arterijski tlak se vidi u očima

Jeste li se ikada upitali koliko su važne redovite kontrole vida? Neke opće bolesti, primjerice dijabetes i povišeni arterijski tlak, utječu na vid. Štoviše, smetnje vida mogu biti njihovi prvi simptomi i zbog toga ih često otkriva upravo oftalmolog.

kČesto se događa da oftalmolog rutinskom pretragom fundusa oka uoči anomalije koje ukazuju na povišeni arterijski tlak. Takvom se bolesniku savjetuje da se obrati svom obiteljskom liječniku, koji će mu odrediti liječenje povišenog tlaka. Nakon nekoliko mjeseci takvoga liječenja, pošto je arterijski tlak doveden u normalne granice, oftalmolog će ponovnim pregledom u pravilu utvrditi da nema smetnji u fundusu oka.

Znajući o kakvom je bolesniku riječ, oftalmolog će posebnu pozornost posvetiti krvnim žilama mrežnice oka. Njihovo je stanje, naime, vrlo dobar pokazatelj stanja cjelokupne mikrocirkulacije, posebno moždane i bubrežne. Zato će liječnik opće prakse često zatražiti mišljenje oftalmologa u slučaju povišenog arterijskog tlaka. Ako su promjene krvnih žila uznapredovale, oftalmolog će preporučiti angiografiju, kojom se utvrđuje stanje stijenki žila i stanje cirkulacije mrežnice.

Mogu se pojaviti različite smetnje. Začepljenje arterija i vena očituje se bezbolnim ali trajnim smetnjama vida koje se, na žalost, ne mogu ispraviti. Terapija se sastoji od liječenja arterijskoga tlaka. Izuzev u slučaju težih poremećaja, dovoljan je oftalmološki pregled otprilike svakih deset mjeseci.

Poremećaji mrežnice oka ne mogu se ispraviti nošenjem naočala. Zbog toga je važno rano otkrivanje dijabetesa i držanje bolesti pod nadzorom kako bi se odgodila pojava smetnji vida.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo