Povišeni krvni tlak je uzrok brojnih bolesti - evo kako ga prevenirati - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Povišeni krvni tlak je uzrok brojnih bolesti – evo kako ga prevenirati

Ograničite unos soli i tako smanjite rizik od moždanog udara za 24 %, a rizik od koronarne bolesti srca za 18 %

Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije posebno se ističe ona o konzumaciji soli, točnije o primjerenom dnevnom unosu kuhinjske soli do 5 g, dok u Hrvatskoj prosječni građanin unosi čak duplo veću količinu od 11,6 g.

“Prema dostupnim epidemiološkim podacima u Hrvatskoj od hipertenzije boluje najmanje 37, 5 % građana. Povišeni krvni tlak je uzrok brojnih bolesti, stoga smatramo kako je edukacija građana, ali i stručnog medicinskog osoblja koje savjetuje građane o prehrani iznimno važna. Smanjenje dnevnog unosa soli je nešto što svatko od nas može primijeniti, a zdrava navika sačuvat će naše srce.“, istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr.med. iz Zaklade „Hrvatska kuća srca“.

Važnost edukacije građana kako smanjiti unos soli putem kuhanja je neupitna, stoga je Zaklada “Hrvatska kuća srca” organizirala radionicu na kojoj je chef Branko Ognjenović predstavio tri jednostavna recepta sa pristupačnim namirnicama ali bez soli.

Zasolite hranu bez korištenja soli! Evo 6 najukusnijih ideja

Okusi se pamte i netko tko od djetinjstva jede slanu hranu za njom ima i stalnu potrebu. Ali nekada je sol služila kako bi prikrila nedostatke pri kuhanju pa sol ono što danas traže u hrani.”, istaknuo je Chef Ognjenović te napomenuo kako je važno zapamtiti da unos plus potrošnja daju rezultat nula, što znači kako je važno uvijek jesti umjereno i svjesno unositi namirnice u organizam”

Sol je važna za normalan rad ljudskog organizma. Sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka, bitna je u prijenosu električnih impulsa u živcima i mišićima te pri apsorpciji hranjivih tvari u tankom crijevu. Istovremeno, prekomjeran unos kuhinjske soli jedan je od najvažnijih uzroka nastanka povišenog krvnog tlaka i time uzrokuje i povećani rizik za razvoj srčanog i moždanog udara, bubrežnih bolesti, osteoporoze, ali i nekih malignih bolesti.

“Ne govorimo protiv soli, nego o načinu na koji se ona mora koristiti da ne bi ostavila negativne posljedice na naše zdravlje. Nije jednostavno smanjiti unos soli, ali jednom kad odlučite nakon nekoliko dana konzumiranja namirnica bez soli smanjit će se i potreba za njom. Umjereno dosoljavanje hrane u kućanstvu i nije toliki problem, ali je važno znati čitati deklaracije proizvoda koje kupujemo i na kojima je jasno istaknuto što se u njima nalazi. Skrivena sol je opasna, a možemo je pronaći u pekarskim i suhomesnatim proizvodima, koncentratima, konzerviranoj hrani….”, pojašnjava dr. Portolan Pajić.

Origano – smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, ateroskleroze i preranog starenja

Začini umjesto soli

“Ljudi često misle kako je kuhanje komplicirano i oduzima puno vremena, no ne mora uvijek biti tako. Sol je sastavni začin većine jela, no unos soli možete svakako smanjiti, a da pri tome ne ugrozite okus jela. Jednako tako, sol možete zamijeniti i nekim drugim začinima koji su dobri za srce poput chilija, crvene paprike, papra, bosiljka, ružmarina, kardamoma, origana, kima, currya i limunovog soka.“, savjetovao je chef Branko Ognjenović.

Ana Abrahamsberg

Večernji list

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo