Pravilna kombinacija namirnica prema ayurvedi - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Pravilna kombinacija namirnica prema ayurvedi

Svjetska zdravstvena organizacija 1977. godine priznaje djelotvornost ayurvede i tako joj otvora vrata zapada. Postoje klinike i sveučilišta u Njemačkoj, Britaniji, Švicarskoj, Finskoj, SAD-u, Kanadi, Brazilu, Rusiji i Kini. Najstarija je to znanosti o životu i zdravlju, a uključuje primjenu ljekovitih biljaka, masažu, čišćenje organizma i znanost o prehrani.

Kako pomoću hrane sačuvati zdravlje, spriječiti mnoge bolesti i ojačati otpornost organizma? Odgovor na ovo pitanje, koje danas postavlja sve više ljudi, leži u odabiru zdravih namirnica. No, to nije sve. Nije dovoljno samo birati zdrave namirnice, nego ih i ispravno kombinirati. Međutim, ayurveda ima sasvim drugačiji pristup kombiniranju namirnica. U obzir se uzima rasa izvorni okus namirnice i vipaka – okus namirnice nakon probavljanja.

Kombinacije koje trebate izbjegavati

  • Mlijeko je najgore kombinirati s bananama i jajima. Ne preporuča se uz ribu, meso, lubenicu, dinju, višnje i trešnje. Termički obrađen med u ayurvedi se smatra toksičnim.
  • Jaja u kombinaciji s voćem, sirom, ribom, mesom, jogurtom.
  • Limun ne kombinirajte s mlijekom i krastavcima.
  • Mahunarke s voćem, sirom, mlijekom, mesom, jogurtom.

U ayurvedi, hrana igra najvažniju ulogu u očuvanju dobrog zdravlja i zbog toga se smatra lijekom. Prehrana se zasniva na stvaranju ravnoteže okusa, mirisa, boje, teksture i temperature. Idealno stanje organizma postiže se prehranom u kojoj je uspostavljen sklad glavnih okusa, od kojih svaki ima drugačiji terapijski učinak.

Slatko: Slatki okus pospješuje izlučivanje tjelesnih tekućina, potiče probavu, jača imunitet, njeguje stanice, kožu, kosu i zglobove.

Kiselo: Kiseli okus potiče probavni proces, čisti organizam i poboljšava rad srca. Međutim, pretjerano konzumiranje kiselog utječe na pojavu gastritisa i čireva te može potaknuti različite vrste kožnih bolesti, hemoroide i poremećaj vida.

Slano: Slani okus čisti organizam, pospješuje uklanjanje otrova, popravlja apetit, poboljšava probavu i stimulira metabolizam. Višak slanog može uzrokovati kožne probleme, upalne procese te bolesti srca i krvožilnog sustava.

Gorko: Gorki okus potiče mršavljenje i čisti krv.

Ljuto: Ljuti okus stimulira tek, poboljšava probavu, pomaže mršavljenju, čisti krv i djeluje protiv parazita. Previše ljutog može uzrokovati slabost, umor, vrtoglavicu, žeđ i upalu sluznice želuca.

Savjeti za dobro zdravlje

  • voda pomaže u probavi
  • žličica kiselih krastavaca stimulira apetit i probavu
  • hladna voda se ne smije piti tijekom i poslije obroka jer usporava probavu
  • mali gutljaji mlake vode tijekom obroka pomažu probavi
  • po mogućnosti jedite prstima, jer probava počinje dodirom
  • jedite polako i dugo žvačite
  • napravite pauzu od četiri sata između obroka
  • jedite puno sezonskog voća i povrća
  • po mogućnosti izbjegavajte podgrijanu hranu
  • večera bi trebala biti lagana, na primjer, čaša toplog mlijeka
  • nemojte jesti dok ste pod stresom
  • vježba poboljšava probavu
  • između obroka je dozvoljeno piti voćne sokove
  • jedite samo kad ste gladni
  • ručak treba biti glavni obrok, jer je probava u to vrijeme iznimno jaka
  • doručak i večera trebaju biti lagani
  • jedite s licem prema istoku, sjeveru i zapadu, nikako prema jugu

Vrlo dobra zapadna teorija o nemiješanju ugljikohidrata i proteina, proteina i masti, voća i ostale hrane, kiselog i slatkog voća, ima uporište u ayurvedi. Neka hrana bude vaš lijek.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo