Svjetska zdravstvena organizacija 1977. godine priznaje djelotvornost ayurvede i tako joj otvora vrata zapada. Postoje klinike i sveučilišta u Njemačkoj, Britaniji, Švicarskoj, Finskoj, SAD-u, Kanadi, Brazilu, Rusiji i Kini. Najstarija je to znanosti o životu i zdravlju, a uključuje primjenu ljekovitih biljaka, masažu, čišćenje organizma i znanost o prehrani.
Kako pomoću hrane sačuvati zdravlje, spriječiti mnoge bolesti i ojačati otpornost organizma? Odgovor na ovo pitanje, koje danas postavlja sve više ljudi, leži u odabiru zdravih namirnica. No, to nije sve. Nije dovoljno samo birati zdrave namirnice, nego ih i ispravno kombinirati. Međutim, ayurveda ima sasvim drugačiji pristup kombiniranju namirnica. U obzir se uzima rasa – izvorni okus namirnice i vipaka – okus namirnice nakon probavljanja.
Kombinacije koje trebate izbjegavati
- Mlijeko je najgore kombinirati s bananama i jajima. Ne preporuča se uz ribu, meso, lubenicu, dinju, višnje i trešnje. Termički obrađen med u ayurvedi se smatra toksičnim.
- Jaja u kombinaciji s voćem, sirom, ribom, mesom, jogurtom.
- Limun ne kombinirajte s mlijekom i krastavcima.
- Mahunarke s voćem, sirom, mlijekom, mesom, jogurtom.
U ayurvedi, hrana igra najvažniju ulogu u očuvanju dobrog zdravlja i zbog toga se smatra lijekom. Prehrana se zasniva na stvaranju ravnoteže okusa, mirisa, boje, teksture i temperature. Idealno stanje organizma postiže se prehranom u kojoj je uspostavljen sklad glavnih okusa, od kojih svaki ima drugačiji terapijski učinak.
Slatko: Slatki okus pospješuje izlučivanje tjelesnih tekućina, potiče probavu, jača imunitet, njeguje stanice, kožu, kosu i zglobove.
Kiselo: Kiseli okus potiče probavni proces, čisti organizam i poboljšava rad srca. Međutim, pretjerano konzumiranje kiselog utječe na pojavu gastritisa i čireva te može potaknuti različite vrste kožnih bolesti, hemoroide i poremećaj vida.
Slano: Slani okus čisti organizam, pospješuje uklanjanje otrova, popravlja apetit, poboljšava probavu i stimulira metabolizam. Višak slanog može uzrokovati kožne probleme, upalne procese te bolesti srca i krvožilnog sustava.
Gorko: Gorki okus potiče mršavljenje i čisti krv.
Ljuto: Ljuti okus stimulira tek, poboljšava probavu, pomaže mršavljenju, čisti krv i djeluje protiv parazita. Previše ljutog može uzrokovati slabost, umor, vrtoglavicu, žeđ i upalu sluznice želuca.
Savjeti za dobro zdravlje
- voda pomaže u probavi
- žličica kiselih krastavaca stimulira apetit i probavu
- hladna voda se ne smije piti tijekom i poslije obroka jer usporava probavu
- mali gutljaji mlake vode tijekom obroka pomažu probavi
- po mogućnosti jedite prstima, jer probava počinje dodirom
- jedite polako i dugo žvačite
- napravite pauzu od četiri sata između obroka
- jedite puno sezonskog voća i povrća
- po mogućnosti izbjegavajte podgrijanu hranu
- večera bi trebala biti lagana, na primjer, čaša toplog mlijeka
- nemojte jesti dok ste pod stresom
- vježba poboljšava probavu
- između obroka je dozvoljeno piti voćne sokove
- jedite samo kad ste gladni
- ručak treba biti glavni obrok, jer je probava u to vrijeme iznimno jaka
- doručak i večera trebaju biti lagani
- jedite s licem prema istoku, sjeveru i zapadu, nikako prema jugu
Vrlo dobra zapadna teorija o nemiješanju ugljikohidrata i proteina, proteina i masti, voća i ostale hrane, kiselog i slatkog voća, ima uporište u ayurvedi. Neka hrana bude vaš lijek.
A. A.