Zdravlje

Zdravlje

Pravilna prehrana i tekućina – neizostavan par tijekom putovanja!

Poslovno putovanje može biti vrlo stresno. Suočeni ste s rokovima i važnim sastancima, a često i s nepoznatim ljudima. Dugačka putovanja, hotelske sobe, letovi, redovi i život iz kofera – sve to povećava stres. Upravo zbog toga jako je važno pažljivo izabrati hranu koju ćete konzumirati tijekom putovanja jer na to najčešće možete, barem donekle, utjecati.

Redoviti i umjereni obroci

Nagla promjena vremenskih zona (jet-lag) najčešće poremeti vaš normalni ritam. Objedovanje u pravilnim intervalima – 3 puta dnevno, pomaže pri održanju konstantne razine energije. Doručak je jako važan obrok koji obnavlja razinu vaše energije nakon noći tj. nakon smanjenog unosa energije uslijed spavanja. Također, osigurava vitalne nutrijente koji pomažu u procesu razmišljanja te nošenja s bilo kakvim situacijama u kojima se možete naći. Započnete li dan dobrim doručkom, dobro ćete se pripremiti za ostatak dana.

Zbog jet-laga te drugačijeg okruženja tijekom putovanja možete imati problema sa spavanjem. Vrsta hrane koju konzumirate također može utjecati na spavanje. Hrani je potrebno vrijeme kako bi se razgradila. Ako se prejedete prije odlaska na spavanje vaše će tijelo još uvijek probavljati hranu u trenutku kada ćete pokušavati zaspati, a time će odmor uvelike biti otežan. Ako pojedete obrok koji sadrži više masti, hrani će biti potrebno dulje vrijeme da izađe iz želuca i da se potroši iz krvotoka. Probava hrane bogatije mastima traje duže od probavljanja hrane s više voća, povrća i ugljikohidrata.

lNe zaboravite piti dovoljno tekućine

Uzimanje dovoljne količine tekućine je jako važno, posebno tijekom i nakon leta. Čak i blaga dehidracija može utjecati na vaše mentalne sposobnosti. Također, dehidracija koja se javlja tijekom leta jedan je od rizičnih faktora za duboku vensku trombozu. Kabine pod tlakom tijekom leta uzrokuju gubitak tekućine iz tijela. Konzumiranje alkohola tijekom leta umjesto vode ili voćnog soka pogoršat će dehidraciju, a isto vrijedi za kavu i čaj. Ukoliko niste u mogućnosti piti tijekom leta, pobrinite se da nakon leta popijete dovoljnu količinu vode ili voćnog soka kako bi se uspješno rehidrirali.

Savjeti za putovanja

Osnove pravilne prehrane iste su kod kuće i na putu, ali pronalazak preporučenih namirnica u drugačijem okruženju može biti otežan. Međutim, slijedite li slijedećih nekoliko svijeta olakšat ćete si ostanak u formi:

1. Jedite raznovrsnu hranu. Raznovrsne namirnice osigurat će uravnotežen unos nutrijenata. Ako hranu uzimate u umjerenim količinama lakše ćete ju konzumirati i nećete se morati ničeg odreći.

2. Osigurajte zdrav izbor. Umjereno konzumirajte masti, pogotovo zasićene, a isto se odnosi i na šećer, natrij i alkoholna pića. Jedite dovoljno voća i povrća kako biste osigurali preporučenih 5 obroka dnevno, a to se odnosi i na žitarice (namirnice bogate vlaknima). Saznajte sve o higijenskim uvjetima područja na kojem se nalazite, posebno u zemljama visokog rizika poput azijskih, afričkih i zemalja latinske Amerike (Skuhaj ili oguli ili ne diraj!).

3. Ne preskačite doručak. Doručak nije samo šalica kave ili čaša voćnog soka. Doručkovanje će vam ujutro dati potrebnu energiju i smanjiti osjećaj gladi tijekom dana, što će pomoći pri sprečavanju prejedanja.

k4. Ne preskačite obroke i navečer jedite manje obroke. Ograničite razdoblja bez konzumiranja hrane na 4 do 5 sati maksimalno. Izgladnjelost prije obroka može smanjiti vašu sposobnost odabira kvalitetnijih namirnica, a i potaknuti prejedanje. Kontinuirana razina energije smanjuje pojavu umora. Osim toga, izgladnjivanje tijekom dana te obilan obrok prije spavanja ometa normalnu probavu i spavanje. Pokušajte se što je više moguće držati svog uobičajenog načina prehrane.

5. Svijet za jet-lag. Kako biste smanjili negativan učinak jet-laga koji ometa vaš normalan ritam, pokušajte namjestiti svoj sat prema zoni u koju putujete već na početku putovanja. Prema tome prilagodite i vrijeme obroka. Spavajte u avionu ako je noć u zoni u koju letite, a ostanite budni ako je u zoni dan.

6. Pokušajte pojesti lagan i zdrav obrok prije početka putovanja. Izaberite salatu, svježe voće, juhu s povrćem i pečenu piletinu.

7. Letenje uzrokuje dehidraciju. Pijte dovoljno vode i nisko kaloričnih sokova (1 čaša svakih sat vremena tijekom leta će pomoći spriječiti dehidraciju i jet-lag).

8. Budite umjereni s pićima koja sadrže kofein i ne koristite ih kao zamjenu za hranu. Kofein je blagi stimulans i konzumiranje velikih količina doprinosi dehidraciji i može ometati ciklus spavanja.

9. Pokušajte biti tjelesno aktivni koliko je to moguće. Umjerena tjelesna aktivnost povoljno djeluje na srce i krvožilni sustav, a i na organizam općenito. Koristite stepenice umjesto lifta, prošećite ili otiđite u fitness centar. Tijekom leta se istegnite, a posebno leđa, ruke, noge te prošećite po avionu. Tako potičete cirkulaciju i sprječavate duboku vensku trombozu i jet-lag.

 

Izvor: Ministarstvo zdravlja

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo