Zdravlje

Zdravlje

Pravo lice antidepresiva

Antidepresivi, kada su se prvi puta pojavili u području medicine ranih 1990-ih, izazvali su mahnito propisivanje lijekova protiv anksioznih bolesti. U tadašnje vrijeme, profesionalci su tvrdili da su lijekovi tog tipa 80-90 posto učinkoviti u liječenju depresije i srodnih stanja poput opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

U posljednjih nekoliko godina ta stopa uspješnosti drastično se smanjila zahvaljujući istraživanjem New York Timesa čija je hipoteza bila da su početne brojke koje su se odnosile na učinkovitost bile napuhane s obzirom na to da su farmaceutske tvrtke kočile obeshrabrujuće studije. Neovisno o istraživanju, vrlo mali broj liječnika i pacijenata bio je voljan čuti išta što bi omalovažilo te čudotvorne lijekove. Danas se situacija promijenila i učinila mnoge potrošaće skeptičnima.

Pomažu li antidepresivi pri liječenju?

Neovisno o predrasudama, antidepresivi, koji ublažavaju simptome depresije stimulirajući kemijske reakcije u službi neurotransmitera, u potpunosti pomažu pri liječenju. “Daljnje korištenje antidepresiva, uz užasnu kampanju i otpor koji ljudi imaju prema njima, stigmatizira da ti lijekovi zaista pomažu,” pojasnila je dr. med., psihijatrica Suzana Kulović.

Postoje tvrdnje da antidepresivi rade na principu placebo efekta no postoji bitan čimbenik koji razdvaja te dvojnosti. “Antidepresivi ne bi mogli biti registrirani da nisu postigli bolji učinak od placeba. Placebo se odnosi na subjektivne smetnje i pod njime se podrazumijevaju ponajviše alternativni lijekovi dok antidepresivi djeluju na korijen problema,” rekla je psihijatrica Suzana Kulović. Ipak, neki stručnjaci griješe u propisivanju antidepresiva iz razloga što pacijentima daju prevelike doze dok se takvi lijekovi trebaju uvoditi postepeno.

“Kad uvodite antidepresiv, on ne pokazuje učinkovitost istog trena. Pacijentu treba dati nešto što će smanjiti prisutno stanje tjeskobe, poput Xanaxa, prije no što antidepresiv počne djelovati. Antidepresivima najčešće treba jedan do četiri tjedna kako bi postigli željeni efekt,” objasnila je dr.med., Suzana Kulović te dodala: “Nije moguće reći koji je antidepresiv najučinkovitiji jer se radi o personaliziranom stanju koje zaslužuje i personalizirano liječenje.”

Tamara Markulin

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo