Predstavljena humanitarna akcija "Ostani uz mene" - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Predstavljena humanitarna akcija “Ostani uz mene”

Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatski centar za palijativnu skrb predstavili su humanitarnu akciju “Ostani uz mene”, kojom se inicira osnivanje prve Ustanove za palijativnu medicinu u Hrvatskoj. Ovo je dosad najopsežnija humanitarna akcija s takvom namjenom u našoj zemlji, a cilj joj je senzibilizirati javnost o problemima s kojima se suočavaju bolesnici oboljeli od neizlječivih bolesti te njihove obitelji i prijatelji.

Palijativna medicina je potpuna skrb o bolesniku oboljelom od neizlječive bolesti, čija bolest ne odgovara na preventivnu i kurativnu terapiju. Ipak, još uvijek nije prepoznata u hrvatskom sustavu zdravstvene zaštite. Pojam palijativne skrbi ušao je u Zakon o zdravstvenoj zaštiti Republike Hrvatske još 2003. godine, no do danas nije osnovana niti jedna Ustanova za palijativnu skrb.

k             dr. sc. Marijana Braš

“Pravo na palijativnu medicinu jedno je od osnovnih ljudskih prava na zdravstvenu zaštitu. Stoga u svoje ime, ali i u ime svojih kolega i pacijenata mogu izraziti zadovoljstvo što su gospođa Jadranka Kosor i Vlada Republike Hrvatske prepoznali potrebu za osnivanjem Ustanove za palijativnu medicinu”, istaknula je na predstavljanju humanitarne akcije dr. sc. Marijana Braš, predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora.

Inače, prema statistikama, godišnje u Hrvatskoj umre preko 250.000 osoba, od kojih velik broj bez adekvatne stručne pomoći. Prema nekim procjenama, godišnje palijativnu skrb treba preko 30.000 ljudi, a dobije ju njih dvjestotinjak.

k          doc. dr. sc. Veljko Đorđević

“Sustav palijativne skrbi prihvaćen je u 120 zemalja diljem svijeta, i nesumnjivo je potreban i u
Hrvatskoj. Ovaj tip skrbi obuhvaća sve bolesničke i dobne skupine, što ga čini važnim za cijeli niz subjekata. Osim zdravstvenih institucija, njime bi se trebali pozabaviti i predstavnici javnog sektora i nevladinih organizacija”, poručio je doc. dr. sc. Veljko Đorđević iz Klinike za psihološku medicinu KBC-a Zagreb.

Povodom provođenja humanitarne akcije “Ostani uz mene”, tvrtka Sandoz Hrvatska, jedan od suorganizatora humanitarne akcije, predložila je HZZO-u sniženje cijene Sandoz lijekova za suportivnu terapiju od 40 do 70 posto, s ciljem omogućavanja odgovarajuće terapije svakom pacijentu koji za njom ima potrebu.

kIgor Haralović, direktor Sandoz Hrvatska

“Potrošnja lijekova protiv najtežih bolova i lijekova protiv povraćanja uzrokovanog kemoterapijom je čak 16 puta manja od razvijenih zemalja. Ovime želimo otkloniti visoku cijenu kao barijeru propisivanju i korištenju ove terapije i želimo je učiniti dostupnom hrvatskom zdravstvenom sustavu i pacijentima”, izjavio je Igor Haralović, direktor Sandoza.

Humanitarna akcija “Ostani uz mene” provodit će se na nacionalnoj i regionalnoj razini u razdoblju od travnja do listopada 2010. godine. U tom je razdoblju predviđen niz javnih događanja edukativnog karaktera u većim hrvatskih gradova tijekom svibnja i lipnja, koje će pratit i prodaja prigodnih artikala s informacijama o mogućnosti uključenja u akciju.

k           glazbenik Tony Cetinski

Završetak akcije predviđen je za listopad povodom Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbe, humanitarnim koncertom Tonya Cetinskog, koji se u akciju uključio kao glazbeni promotor.

“Jako mi je drago što se imam priliku uključiti u ovu akciju.
Smatram da inicijatori i organizatori cijeli projekt rade radi svih nas. Kao
predstavnik glazbene struke ću nastojati animirati publiku i uključiti kolege
glazbenike u cijeli projekt. I glazba je jedan oblik terapije, pa ću i ja, na
svoj način nastojati nekome ublažiti bol”, zaključio je Tony Cetinski.

Više informacija o
humanitarnoj akciji možete pronaći na www.ostaniuzmene.com

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo