Rezultati nove studije pokazali su kako na ponašanje djece kasnije u životu utječe majčina prehrana tijekom trudnoće. Sklonost brzoj hrani tako može dovesti do tjeskobe i depresije kod potomka, a ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da prehrana tijekom trudnoće utječe i na mentalno, a ne samo fizičko zdravlje djeteta.
Djeca mama koje su u trudnoći prednost davale nezdravim namirnicama
i brzoj hrani sklonije su problemima u ponašanju kasnije u životu, otkrila je nova
studija. I djeca koja često jedu brzu hranu iskazuju jače simptome depresije i
tjeskobe te su sklonija agresivnim ponašanjima i nastupima gnjeva.
Studija je uključila više od 23,000 majki i djece, a proveli su je
norveški stručnjaci u suradnji s australskim kolegama sa sveučilišta
Deakin.
Detalji o prehrani majke tijekom trudnoće i prehrani djeteta u dobi od 18
mjeseci i tri godine zabilježeni su putem upitnika. Simptomi depresije,
tjeskobe i poremećaja ponašanja kod djeteta također su mjereni u dobi od 18
mjeseci, tri godine i pet godina starosti.
Faktori poput socioekonomskog statusa i mentalnog zdravlja roditelja
nisu uzeti u obzir kako bi se istražila upravo veza između prehrane i
mentalnog
zdravlja.
Ova studija prva je koja se bavi utjecajem prehrane tijekom ranog stadija
života, jer je prehrana pojedinca već ranije povezana s mentalnim poremećajima
kod odraslih i adolescenata.
“Poznato je kako je prehrana tijekom ranog stadija života, uključujući period
kada je dijete još u maternici, povezana je s fizičkim zdravljem djeteta kasnije u životu – primjerice, s rizikom od srčanih
bolesti i dijabetesa“, ističe autorica studije Felice Jacka sa istraživačkog centra Deakin University’s IMPACT
Strategic Research Centre. “No, ovo je prva studija koja je ukazala da je prehrana važna i za
psihičko zdravlje djeteta”, dodaje.
Profesorica Jacka smatra kako ovom problemu treba definitivno posvetiti veću
pozornost u budućnosti. “Sveprisutnost namirnica koje osiguravaju brzu, ali
kratkotrajnu dozu energije i namirnica koje su siromašne hranjivim tvarima
dovela je do porasta bolesti povezanih s pretilosti u cijelom svijetu”,
govori Jacka i ističe kako se treba ograničiti reklamiranje nezdrave hrane.
D.Š.