Zdravlje

Zdravlje

Prednosti i nedostaci trudnoće u dvadesetima

Dvadesete godine života najbolje su godine za začeće i rođenje djeteta, a vrhunac plodnosti se najčešće doseže sredinom dvadesetih godina života.

Ako pokušavate zatrudnjeti u dvadesetim godinama života, vrijeme je definitivno na vašoj strani. Vaše tijelo je u najboljim godinama za trudnoću. U postocima, vaša šansa da zatrudnite za vrijeme ovulacijskog ciklusa je između 20 i 25 posto. Naravno, to se odnosi na prosjek razdoblja od 10 godina. Ako se nalazite u ranim dvadesetima, te šanse znatno se povećavaju, dok su u kasnijim dvadesetima nešto manje, no gotovo nemate razloga za brigu.

jOno što je važno naglasiti je da su vrlo male šanse da imate problema s neplodnošću, kojoj je nemoguće naći uzrok. Samo između tri i pet posto žena u dvadesetima godinama života ima problema s neplodnošću.

Prednosti trudnoće u 20-ima

Gledajući striktno s biološke perspektive, dvadesete godine života su najbolje godine za začeće i rođenje djeteta, a vrhunac plodnosti se najčešće doseže sredinom dvadesetih godina. Naime, žene su rođene sa svim jajašcima koje ćete ikad imati, a to je oko milijun. Dok dođu u pubertet, ostat će im oko 300.000, a tijekom životnog perioda kada ćete biti plodne, ovulirat ćete oko 400 puta.

Kako će starjeti, jajnici i jajašca će starjeti, pa će zato u mlađoj dobi jajašca imati manje strukturalnih problema (kromosomske abnormalnosti), koje mogu uzrokovati različite probleme u razvoju djeteta, kao što je Downov sindrom itd.

Naime, samo jedno od 1500 djece koje su rodile majke u dvadesetim godinama života imat će Downov sindrom, dok će primjerice jedno do 700 djece imati isti sindrom kod majki koje imaju između 35 i 39 godina života.

Također, u dvadesetim godinama života mnogo su manje šanse da ćete doživjeti spontani pobačaj, iako su pobačaji u prvim mjesecima trudnoće u svim životnim dobima vrlo česti. No, kako imate više godina, mogućnost pobačaja se povećava.

jOmjer je ovakav:

  • jedan pobačaj na deset trudnoća u dvadesetima
  • jedan pobačaj na pet trudnoća u tridesetima
  • jedan pobačaj na dvije trudnoće u ranim četrdesetima
  • tri pobačaja na četiri trudnoće nakon 45 godine života

Žene u dvadesetim godinama života imaju vrlo malo ili uopće nemaju zdravstvenih problema, pa su tako manje šanse da će imati endometriozu i fibroide. Naime, oba zdravstvena problema postaju veći problem kod neto starijih žena. Drugim riječima, s trudnoćom u dvadesetima vrlo su male šanse da ćete imati bilo kakve poteškoće, a ako i imate određenih zdravstvenih poteškoća, lakše ćete ih “prebroditi” nego starije žene.

Također, nakon što i rodite dijete imat ćete više energije, lakše ćete se probuditi i nahraniti dijete nekoliko puta u noći i normalno funkcionirati tijekom dana. Također, vaši roditelji su vjerojatno još relativno mladi i zdravi, pa ako živite blizu, moći će vam pomoći oko brige s djetetom.

Nedostaci trudnoće u 20-ima

kTrudnoća u 20-ima može naravno imati i svoje nedostatke, no više u životnom i egzistencijalnom smislu. Naime, dvadesete su godine kada još uvijek većina osoba radi na svojoj karijeri ili se pak odlučuje za svoju karijeru, pa vam trudnoća može stati na put napredovanju, te vam otežati povratak karijeri nakon porodiljnog dopusta. (Nybo Anderson et al 2000, RCOG 2008, 2011)

Također, kada se i vratite posao nakon porodiljnog dopusta, nećete više imati toliko vremena raditi prekovremene sate ili ulagati dodatne napore u razvoj karijere i dodatno obrazovanje, jer ćete imati dijete o kojem ćete morati brinuti. Na žalost, žene koje se odlučuju kasnije za trudnoću mnogo bolje izgledaju u očima poslodavca.

Zbog toga, vrlo su velike mogućnosti da ćete u tim godinama imati više problema s financijama, nećete imati riješeno stambeno pitanje, nećete završiti ili ćete odgoditi završetak visokog obrazovanje, što će isto tako utjecati na vašu karijeru.

Što se tiče same veze s partnerom s kojim imate dijete, ona isto može biti turbulentnija nego kod starijih parova, jer mnoge osobe, posebno u ranim dvadesetima su emocionalno nezrele i nespremne na vezu, brak i dijete.

lVaša veza može se naći na skliskom terenu posebno ako imate financijskih poteškoća, dijete loše spava, što je kombinacija koja može dovesti do brojnih problema. Stariji parovi mnogo će lakše zadržati pravu perspektivu situacije.

Naravno, u dvadesetim godinama života, većina osoba ima želju za izlascima, provodima, druženjima i putovanjima, koja moraju ostati po strani dolaskom djeteta, što može utjecati na samu osobu i cjelokupnu vezu.

Nikako ne smijemo zaboraviti, da postoji razlika u načinu kako mlađi ili stariji roditelji odgajaju i discipliniraju svoju djecu i rješavaju probleme s ponašanjem djeteta. Stariji roditelji najčešće su mnogo bolji u tom segmentu.

Izvor: Žena.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo