Prepoznajte simptome gihta - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Prepoznajte simptome gihta

Foto: Shutterstock

Giht, urični artritis ili ulozi je upala jednog ili više zglobova koja je uzrokovana prevelikom količinom mokraćne kiseline u krvi (hiperuricemija), zbog čega se u zglobovima talože kristali mokraćne kiseline.

Giht izaziva nagle napade jake boli u zglobovima, najčešće u nožnom palcu (takvo je stanje poznato kao podagra). Mogu biti pogođeni i cijela noga, koljeno, cijela ruka, zglob ruke ili lakat. Naslage mokraćne kiseline (takozvani tofi) mogu se pojaviti kao kvrge pod kožom oko zglobova i na rubovima ušiju. Također se kristali mokraćne kiseline mogu skupljati u bubrezima i stvarati bubrežne kamence.

Bolni i otečeni zglobovi

Pri napadu gihta obično se iznenada javlja jaka bol u jednom ili više zglobova, obično noću. Bol se pojačava, zglob otiče, a koža iznad zgloba postaje preosjetljiva, crvena ili ljubičasta, napeta, sjajna i topla. Dodirivanje kože iznad zgloba može biti vrlo bolno. Pri akutnom napadaju gihta može se pojaviti i vrućica, tresavica, slabost i ubrzan rad srca.

Mokraćna kiselina je normalan nusprodukt razgradnje purina (određene vrste bjelančevina) i drugih tvari u tijelu, a iz organizma se uklanja putem bubrega i urina. No, kada u tijelu nastaje prevelika količina mokraćne kiseline ili kada je otežana njezina eliminacije kroz bubrege, može se javiti stanje povećane mokraćne kiseline u tijelu ili hiperuricemija. Ona se povezuje sa stanjima poput metaboličkog sindroma, hipertenzije (povišenog krvnog tlaka), šećerne bolesti tip 2, kronične bolesti bubrega i srčanožilnih oboljenja. Giht je često posljedica pretilosti te prevelike konzumacije mesa i/ili alkohola, koji su bogati purinima.

Previše mokraćne kiseline u krvi može se pojaviti i u osoba koje imaju nasljedne poremećaje u metabolizmu mokraćne kiseline; zbog bolesti i krvotvornih organa; određenih vrsta raka…

Giht je 20 puta češći u muškaraca

Napadaji gihta mogu biti potaknuti pijenjem velike količine alkohola ili jedenjem velike količine hrane bogate bjelančevinama, manjim ozljedama, kirurškim zahvatima, stresom ili oslabljenim stanjem organizma zbog neke bolesti. Giht je 20 puta češći u muškaraca nego u žena. Obično pogađa muškarce srednjih godina i žene nakon menopauze.

Prvih nekoliko napadaja obično zahvaća samo jedan zglob i traje nekoliko dana. Simptomi bolesti postupno nestaju i nema ih do sljedećeg napadaja. No, ako se bolest ne liječi, napadaji su sve češći, traju dulje i pogađaju više zglobova. Giht može izazvati ozbiljna oštećenja zglobova i tetiva. Zahvaćeni zglobovi mogu se trajno oštetiti i deformirati. Većina kvrga (takozvani tofi) oko zglobova i na rubovima ušiju postupno nestaju kako se smanjuje razina mokraćne kiseline u krvi, ali ponekad se moraju odstraniti kirurški.

U liječenju se primjenjuju određeni protuupalni lijekovi. Preporučuje se pijenje velikih količina tekućine, prehrana s malom količinom proteina i izbjegavanje alkoholnih pića. U pretilih osoba simptomi gihta smanjuju se ili posve nestaju kada skinu višak kilograma i postignu normalnu tjelesnu težinu.  

Giht – što izbjegavati, a što jesti?

I.V.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo