Zdravlje

Zdravlje

Pretilost uzrokuje kronične bolesti i u stalnom je porastu u Hrvatskoj!

Prekomjerna težina je jedan od najvećih javnozdravstvenih problema jer sa sobom nosi rizik od nastanka velikog broja bolesti. Prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo opseg ovog problema poprimio je epidemijske razmjere, s više od 700 milijuna odraslih osoba s debljinom u svijetu.

Debljina je i rizik za razvoj danas pet vodećih kroničnih nezaraznih bolesti i u stalnom je porastu u Hrvatskoj.

Što označava pojam pretilosti?

Osoba se smatra pretilom ako imaju previše kilograma viška te visok postotak tjelesne masnoće. Neki stručnjaci smatraju da pretilost uzrokuje više bolesti nego pušenje. Pretilost može dovesti i do sljedećih stanja (www.bbc.co.uk):

  • Dijabetes
  • Bolesti srca
  • Visok krvni tlak
  • Artritis
  • Loša probava
  • Žučni kamenac
  • Karcinome (jajnika, prostate,dojki…)
  • Hrkanje i probleme sa snom
  • Stres, anksioznost i depresiju
  • Neplodnost

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj debljinu ima 20,37 posto odraslog stanovništva, 20,14 posto muškaraca i 20,60 posto žena, od čega u dobi od 45 do 54 godine 27,85 posto muškaraca i 32,82 žena. U odrasloj populaciji u Hrvatskoj među osobama s pozitivnom anamnezom moždanog udara prekomjernu tjelesnu masu ima 66 posto muškaraca i 75 posto žena, među osobama s povišenim krvnim tlakom 78 posto muškaraca i 74 posto žena, a među osobama s tip 2 šećerne bolesti 79 posto muškaraca i 84 posto žena.

Kako izračunati postotak tjelesne mase?

Kroz MBI (indeks tjelesne mase) možete saznati jeste li pretili. Izračun se provodi tako da se dijeli težina u kilogramima sa visinom u metrima. Vrijednosti preporučenog BMI-a su jednake za oba spola, a iznosi od 18,5 – 24,9 kg/m2 prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije za europsko stanovništvo. Ukoliko indeks tjelesne mase prelazi 25, osoba ima višak kilograma, a od 30-40 osoba se smatra pretilom.

Pravilno se hranite!

Pravilna prehrana važna je za dug i zdrav život, a trebala bi biti svakodnevni izbor svakoga od nas. Dobrim prehrambenim navikama osigurat ćemo organizmu vrijedne hranjive tvari potrebne za rast, razvoj i održavanje zdravlja.

Foto: Shutterstock

Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo