Zdravlje

Zdravlje

Preuranjeni pubertet – savjeti za roditelje kako ga prepoznati

Za svakog roditelja ali i za dijete, može biti prilično uznemirujuće kada dijete prerano uđe u pubertet.

Kako prepoznati simptome i kako olakšati taj period za cijelu obitelj, savjetuje dr. Nataša Rojnić Putarek, docentica na Katedri za pedijatriju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pročelnica Referentnog centra za dječju endokrinologiju i dijabetes Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

Dvije vrste preuranjenog puberteta

Simptomi preuranjenog puberteta isti su kao kod pravog puberteta, djeca su fertilna, počnu rasti dojke, dolazi menstruacija no uzrok se ne može uvijek odrediti.

“Javlja se ranije od uobičajene dobi, uzroci su brojni. Imamo dvije osnovne vrste, jedan potpuno imitira naš pravi pubertete i on se naziva “pravi preuranjeni pubertet”. Druga vrsta je lažni ili periferni  a do njega dolazi ako se bilo gdje u tijelu počnu lučiti spolni hormoni i nastanu simptomi puberteta koji nije pravi. Kod lažnog puberteta se javljaju simptomi poput rasta grudi ali ta djeca nisu fertilna.”, pojašnjava liječnica te savjetuje; “Ako roditelj primijeti da dijete prerano ulazi u promijene, važno se obratiti pedijatru endokrinologu kako bi se isključila bolest kao uzrok te primila terapija ako je potrebna. “

Sve savjete vezane za preuranjeni pubertet može saznati u videu; 

Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo