Preventivni pregledi mališana protiv ambliopije - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Preventivni pregledi mališana protiv ambliopije

Klinika za očne bolesti Sveti Duh već treću godinu zaredom u zagrebačkim vrtićima provodi projekt ambliopije u četverogodišnje djece.

Ambliopija ili slabovidnost je poremećaj koji se često kvalificira kao “lijeno oko”, a uzrokuje deficit vida koji se javlja kod tri posto djece. Rano liječenje je iznimno važno jer su prve godine života najvažnije u razvoju vida. Ako se ambliopija ne liječi u prvih 6 do 10 godina, loša vid postaje trajna dijagnoza i ne može se ispraviti.

Rano otkrivanje ambliopije je jedini način liječenja pa je potrebno poduzeti sve prije sedme godine djetetove starosti kada je razvoj vidnog dijela mozga najvećim dijelom završen. U proteke tri godine pregledano je više od deset tisuća vrtićke djece na 200 lokacija, od čega je pet posto djece upućeno na liječenje.

“Ni sami liječnici kada vide dijete ne mogu odmah reći o čemu se radi. Potrebno je testirati vidnu oštrinu jer je ambliopija najčešće izražena samo na jednom oku. Bez testiranja je nemoguće doći do dijagnoze, kazala je Bjeloš Rončević, voditeljica tima Klinike za očne bolesti Sveti Duh.

 

Ordinacija.hr / Radio Sljeme

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo