Prezbiopija i staračka dalekovidnost: uzrok i načini rješenja - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Prezbiopija i staračka dalekovidnost: uzrok i načini rješenja

Ako ste u dobi kada vas počinje mučiti vid, odmičete predmete od očiju i dvoumite se oko naočala ili leća, vrijem je da odete na oftalmološki pregled, odaberete najbolju metodu pomoći i ponovno progledate.

Već poslije 40. godine života, pojavljuju se znakovi starenja, a jedan od njih je i prezbiopija, odnosno staračka dalekovidnost. Rješenje za ovaj problem ima nekoliko, ali nema univerzalnog rješenja, no sigurno je da je da od posjete oftalmologu ne morate strahovati. Do najboljeg rješenja problema dolazi se u dogovoru sa stručnjacima te o vašim osobnim željama i interesima. Upravo zato smo na jednom mjestu okupili mogućnosti i opcije na koje si sve načine možete pomoći, a odgovore donosi dr. med. Tonica Brkić, specijalistica oftalmologije iz Poliklinike Monokl.

Kako prepoznati staračku dalekovidnost?

Staračka dalekovidnost (prezbiopija) je smanjenje ilig ubitak sposobnosti akomodacije oka koje nastaje kao posljedica starenja. Manifestira se nejasnim vidom na blizinu te osoba odmiče predmet od oka kako bi ga jasnije vidjela. Javlja se zamor oka i neugoda i nakon kratkog rada na blizinu. Za korekciju prezbiopije najčešće se ordiniraju naočale.

Možemo li preventirati probleme s vidom?

Staračka dalekovidnost normalna je pojava koja se najčešće se javlja nakon 10. godine života. Bitno je redovito obavljati oftalmološke preglede koji uz pregled vidne oštrine uključuju i mjerenje očnog tlaka, pregled prednjeg segmenta oka i pregled očne pozadine. Prezbiopija je dio fiziološkog procesa starenja organizma koji se normalno javlja najčešće nakon 40. godine života. Nastaje zbog promjena u refrakcijskom aparatu oka odnosno zbog smanjenja elastičnosti leće, povećanja debljine leće te promjena koje nastaju u zonularnom aparatu i cilijarnom mišiću.

Naočale ili leće?

Postoji više načina ispravljanje prezbiopije. Naočale se najčešćek orsite u korekciji, a mogu se ordinirati i multifokalne leće, koje imaju zone za gledanje na blizinu i zone za gledanje na daljinu. Individiulalno je hoćete li se odlučiti za leće ili naočale, ovisno o tome što vam je ugodnije i s čime se bolje osjećate. Napraviti detaljan pregled i savjetovati se sa stručnjakom izuzetno je važno jer tako ćete donijetu najbolju odluku za sebe.

Što je monovid ili monovision?

Monovid ili monovision znači da se na jedno oko stavlja leća s dioptrijom za gledanje na daljinu, a na drugo oko leća s drukčijom dioptrijom za gledanje na blizinu. Nedostatci ovakvog načina nošenja kontaktnih leća su problemi koji se mogu javiti u noćnoj vožnj, poremećaj binokularnog vida i smanjenja konstrasta. No, za osobe koje se mogu prilagoditi ovakvom načinu gledanja ovo bi moglo biti dobro rješenje problema početne i srednje prezbiopije.

Laserska operacija – da ili ne?

Rafrakcijska kirurgija jedna je od načina korekcije prezbiopije. Prije zahvata se radi detaljan oftalmološki pregled te se utvrđuje je li osoba kandidat za zahvat ili ne. Postoji nekoliko metoda refrakcijske krirugije. Na lasersko skidanje dioptrije najčešće se odlučuju pacijenti koji ne ženle nikakva pomagala u radu, ispred računala ili pak u svakodnevnom životu.  

Što trebate znati o laserskom skidanju dioptrije? Pogledajte kako spriječiti pojavu suhih očiju!

Zamućenje vida? Plutajuće čestice? Evo što vam vaše oči pokazuju

Foto: Shutterstock

Maja Posavec

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo