Zdravlje

Zdravlje

Prijeti i srčani udar: 11 znakova koji mogu ukazivati da je COVID-19 napao i vaše srce

Shutterstock 451832113

Stalno pristižu nove informacije…

Vjerojatno i vi mislite da je COVID-19 respiratorna bolesti, ali prema dosadašnjem iskustvu on može biti i infekcija na srcu, kao i na plućima, a nova istraživanja stalno ukazuju na činjenicu da posljedice bolesti mogu biti iznimno neugodne.

Nova istraživanja objavljena u magazinu The American Journal of Emergency Medicine potvrđuju da COVID-19 pacijenti mogu doživjeti:

  • Upalu srčanog mišića – miokarditis
  • Srčani udar
  • Srčani zastoj
  • Nepravilne otkucaje srca
  • Pojavu krvnih ugrušaka

Postoje signali koji ukazuju na pojavu nekog od navedenog stanja, kako stoji na stranicama Mayo klinike, pa pažljivo pročitajte o kojima se radi.

1. Oticanje nogu

Ovo je jedan od simptoma stvaranja krvnog ugruška, a javlja se obično samo na jednoj nozi.

Postoji jedna posljedica bolesti COVID-19 koja jako zabrinjava i liječnike

2. Bol u nozi

U listu noge se zbog krvnog ugruška javlja tupa bol koja podsjeća na grčeve.

3. Crvena koža

„Ako ugrušak došao u ruke ili noge obično se javlja i promjena u boji kože, koja postaje crvenkasta ili plave boje“, pojašnjavaju stručnjaci portala WebMD te dodaju kako te promjene mogu na koži i ostati zbog štete nastale na žilama.

4. Osjećaj topline u bolnoj nozi

Opet se radi o krvnom ugrušku: Možete osjetiti jako i stalno grčenje u nozi, bol i osjetljivost kada na nogu stanete. Kako se stanje pogoršava, tako će koža poprimiti crvenkastu boju i postat će topla na dodir.

Uništava li pranje rublja u perilici koronavirus ili baš i ne? Ima jedan ali…

5. Pritisak u prsima i rukama koji se širi

Neugoda u grudima kao i u sredini grudi koja traje duže od par minuta ili dolazi na mahove. Neugoda se može osjetiti kao neugodan pritisak, stiskanje, znojenje i bol. Primijetite li bilo koji od sljedećih simptoma, odmah posjetite liječnika. Uočite li na vrijeme znakove srčanog udara, pravovremena liječnička intervencija može vam spasiti život.

6. Mučnina

Probavni problemi, kiselina u želucu bol u trbuhu i mučnina mogu biti i simptomi bolesti COVID-19 ali i srčanog udara.

7. Nedostatak zraka

Kako COVID-19 je i respiratorna bolesti, poteškoće s disanjem mogu značiti da se radi o srčanom udaru ili COVID-19. Svakako se obratite liječniku ako ne možete disati!

8. Hladan znoj

Kada srce otežano radi, ulaže puno više truda kako bi pumpao krv. Možete postati i anksiozni, a obratite pažnju na to koliko se znojite.

9. Umor

Pritom se ne misli na onaj uobičajeni umor kojega osjećamo na kraju teškog dana, nego na potpuni nedostatak energije. To može biti signal da nešto sa srcem nije u redu.

10. Nagla pojava vrtoglavice

Ako primijetite ovaj simptom, odmah nazovite liječnika!

Stomatolog otkriva 6 trikova kako se zauvijek riješiti neugodnog zadaha

11. Palpitacije

One predstavljaju osjet srčane aktivnosti, a opisuje ih se i kao osjećaj lepršanja srca ili ubrzanog rada te preskakivana. Uz ovaj se simptom mogu javiti i poteškoće s disanjem. „Neka istraživanja upućuju kako neki lijekovi koji se koriste za liječenje COVID-19 bolesti mogu potencijalno uzrokovati komplikacije s kardiovaskularnim zdravljem“, stoji u istraživanju.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo