Zdravlje

Zdravlje

Prim. Ljerka Eljuga: Nikako ne preskačite redovite preglede i kontrole kod svojih liječnika i specijalista

Prim. mr. sc. Ljerka Eljuga, dr. med./ Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Iako je za većinu ovo godina koju se želi što prije zaboraviti, u njoj smo imali prilike spoznati i neke poučne stvari, ali i uočiti greške koje se više ne bi trebale događati, barem ne za zdravlje svih nas. I zato prije nego se kalendar okrene i optimistično krenemo u novu 2021., podsjetimo se svi zajedno što smo naučili u 2020.

Prim. mr. sc. Ljerka Eljuga, dr. med., specijalistica onkologije i radioterapije;

Jedni su zaboravljali preventivne preglede, a drugima je pandemija bila poticaj za pregled

Želimo da čim prije prođe ova 2020. godina, često čujem rečenicu od mojih pacijentica. Mnoge su je preskočile, zaboravljajući preglede dojki koje su inače redovito obavljale. Potres, korona i strahovi koji ih povezuju nekome će biti opravdanje da odlože planirani pregled. Neke su osobe čekale da prođe onaj prvi val pandemije nakon čega je došlo ljeto za kratko opuštanje, a sada nas je dočekao još teži val s brojnim oboljelima. Nismo u mogućnosti predvidjeti koliko će se u budućnosti to odraziti na porast oboljenja od malignih bolesti.

Znate li zašto se razvijaju najčešći oblici raka? Onkologinja savjetuje kako ih prevenirati

Postoje situacije da su opravdano odgođene kontrole nekim pacijenticama zbog bolesti osoblja ili onih koji moraju biti u izolaciji. Zbog ove epidemije neki su odjeli morali biti prenamijenjeni za oboljele od bolesti COVID-19 pa su i već zakazani operativni zahvati bili odgađani. Velikom požrtvovnošću svih zdravstvenih djelatnika u bolnicama pacijenti srećom do sada nisu zakinuti u već započetom liječenju jer se provodi planirana kemoterapija ili zračenje, a vjerujem da će tako i ostati jer je razumljivo da su onkološki pacijenti na prvom mjestu ljestvice probira kao i oni kojima je potrebna kirurška ili neka druga hitna intervencija.

Međutim, nekim je ženama ova situacija ipak bila poticaj da dođu na pregled jer znaju da stres može biti okidač za nastanak bolesti, a neke se žene opravdavaju za nedolazak jer je u obitelji nemaju osobu oboljelu od raka dojke.

U populaciji i dalje prevladava mišljenje da je genetska predispozicija tj. opterećenost važna samo s majčine strane. Kada je riječ o nasljednom raku dojke ili jajnika tada je važna informacija postoji li oboljela osoba i s očeve strane. Za svoju dobrobit i zdravlje, nikako ne preskačite redovite preglede i kontrole kod svojih liječnika i specijalista.

Kako se onkolozi štite od raka? Neki njihovi odgovori će vas jako iznenadit

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ordinacija.hr

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo