Zdravlje

Zdravlje

Pripazite se, s toplim vremenom stižu i ljetne prehlade!

Ljetne prehlade mogu proći brzo, ali mogu i pokvariti godišnji odmor, zato pripazite na simptome i poduzmite potrebne korake kako bi se što prije oporavili

Jedva ste dočekali srpanj, koferi su spakirani, novi badić ili kupaće su na vrhu da možete odmah do njih, a kalendar u mobitelu je pun podsjetnika za roštilje i druženja s prijateljima. I sve bi bilo dobro da svi niste prehladili, a nikome nije jasno kako ste se uspjeli prehladiti na +30 stupnjeva?

Ljetne prehlade nisu rijetkost, a u srpnju i kolovozu se možete prehladiti jednako kao i u prosincu ili siječnju. Mnogi misle da su prehlade rezervirane za zimu, ali, unatoč toj čestoj zabludi, hladnoća vani nije preduvjet za kašalj i visoke temperature.

Ljudi često ne znaju da imaju ljetnu prehladu, već simptome pripisuju alergijama i nastavljaju se ponašati kao da ništa nije bilo. Upravo zbog sličnih simptoma, poput curenja nosa, kihanja i kašljanja ili upaljenog grla, mnogi nesvjesno šire zarazu.

Ako simptome imate kratko, 7-10 dana, onda se radi o prehladi, jer će alergija trajati puno duže. Također, ako se mijenja intenzitet simptoma, npr. počnu blaže pa se odjednom pojačaju i odjednom nestanu, radi se o prehladi, jer se alergije odlikuju konzistencijom.

Srećom, ljetne prehlade nisu ništa drugačije od zimskih ni po pitanju liječenja, zato se držite zlatnih pravila:

  • Odmorite se! Pobrinite se da tijelo dobije dovoljno sna i smanjite dnevne napore. Iako se radi o ljetu i jedva čekate da izađete, izbjegavajte stres koliko je god to moguće kako bi zaštitili imunosni sustav,
  • Pijte dovoljno tekućine, pogotovo vodu! Obratite posebnu pažnju na hidratizaciju tijela jer po ljeti inače trebamo više tekućine. Izbjegavajte pića koja će vas u konačnici samo još više dehidrirati, poput alkohola, kave ili energetskih napitaka. Iako nije prvi odabir za vruće ljetne dane, topli čaj može ublažiti simptome i pomoći vam da brže prebrodite prehladu. U svakom slučaju unesite dovoljno vitamina i minerala, pogotovo onih koji će „boostati“ vaš imunitet, poput vitamina C, željeza ili cinka.
  • Ovlažite zrak! Iako ne mogu pomoći direktno, ovlaživači zraka mogu pomoći oko nekih simptoma, a najviše kod curenja nosa ili „škakljanja“ u grlu. Zato ugasite klima uređaj koji isušuje zrak i smanjite šok na organizam koji nastaje kada izađete iz klimatiziranog prostora na otvoreno.

Koliko dugo traje ljetna prehlada?

Opet, kao i zimska prehlada, trajati će par dana i ovisiti će o stanju vašeg organizma. U prosjeku, prehlade traju 10ak dana, s tim da se drastična poboljšanja osjete već nakon 5-7 dana. Djeca i mladi se oporave brže od odraslih, dok se stariji mogu boriti s njom i duže od dva tjedna. Osim dobi i ukupnog stanja imunosnog sustava, prehlada se može skratiti odmorom i korištenjem lijekova koji će pomoći ublažiti simptome i riješiti vas prehlade.

Kod povišene temperature i bolova u mišićima vrlo uspješno mogu pomoći lijekovi koji sadrže ibuprofen. Bol i upala koji se mogu javiti kao nuspojava ljetne prehlade, ali i gripe, se najlakše rješavaju protuupalnim lijekovima. Naravno, prije uzimanja lijekova je uvijek preporučljivo konzultirati se s vašim liječnikom, kako bi vam prepisao potrebnu dozu i savjetovao u daljnjem liječenju. Cilj liječenja ljetne prehlade ibuprofenom nije samo normalizacija tjelesne temperature, već poboljšanje našeg općeg stanja organizma, što nam omogućava normalizaciju svakodnevnih aktivnosti i brži oporavak.

Korona ili prehlada?

S obzirom na epidemiološku situaciju, sigurno vas brine kako razlikovati sezonsku prehladu od COVID-19 virusa? Jer radi se o vrlo sličnim simptomima, a bolest se širi na isti način. Za početak, prehlada je je puno manje zarazna od COVID-19 virusa, ukoliko samo jedan član vašeg kućanstva pokazuje simptome, a ostali su dobro, vrlo je vjerojatno da se radi o običnoj prehladi. COVID-19 također uzrokuje dosta izraženije simptome bolesti zbog toga što još uvijek nismo razvili imunitet na novu vrstu virusa. Kod obične prehlade, koja se već stoljećima javlja kod ljudi, razvijen je imunitet koji nas dovoljno štiti da ju možemo samostalno preboljeti uz pomoć tekućine i lijekova kao što je ibuprofen.

Ako vi ili osoba s kojom živite, ili brinete o njoj, ima izraženije simptome sa povišenom temperaturom, bolovima u tijelu i otežanim disanjem, moguće da se radi o ozbiljnijem problemu u odnosu na običnu prehladu. Ukoliko simptomi nisu toliko izraženi, najvjerojatnije se radi o prehladi i nema potrebe za panikom već se treba ponašati odgovorno i samoizolirati. Imajte na umu da, ukoliko osoba ima problema sa disanjem, svakako treba posjetiti liječnika.

Ljetne prehlade po simptomima nisu ništa gore od zimskih, ali mi ih uglavnom doživljavamo puno gorima, pogotovo zato što svi uživaju na moru i u bazenima dok smo mi izolirani u sobama sa šalicom vrućeg čaja. Zato ne odmahujte rukom na prve simptome kako vam imunitet ne bi dodatno oslabio, pazite na zdravlje i uživajte u dugom toplom ljetu.

Sadržaj omogućio Reckitt Benckiser

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo