Zdravlje

Zdravlje

Prolaktin blokira onkogen povezan s lošom prognozom raka dojke

Istraživači američkog Kimmel centra za karcinom su otkrili mehanizam kojim hormon odgovoran za proizvodnju mlijeka koči onkogen zbog kojeg je rak dojke agresivniji.

Istraživanjem objavljenom u časopisu Cancer Research, znanstvenici su otkrili kako prolaktin, hormon hipofize koji potiče razvoj dojki i proizvodnju mlijeka, ustvari smanjuje razinu onkogena pod nazivom BCL6. Spomenuti se protein dosada pokazao kao glavna karika u slabo diferenciranom karcinomu dojke koji nosi lošije prognoze.

kPrema tvrdnjama dr. Hallgeir Ruia, profesora iz američkog Centra za biologiju i medicinsku onkologiju, uloga prolaktina u karcinomu dojke u velikoj se mjeri odvija putem proteina pod imenom Stat5. Kod raka dojke, neaktivan Stat5 je povezan sa slabo diferenciranim karcinom, a time i lošijom prognozom.

“Otkrili smo da prolaktin blokira aktivnost BCL6 proteina. Također se pokazalo kako je Stat5a uključen u ovaj proces kao posrednik prolaktina. Smatramo kako prolaktin igra važnu ulogu u sprječavanju agresivnih
karcinoma dojke. Postoji veza između gubitka Stat5 proteina i povećanja
BCL6 čime rak dojke postaje agresivniji”, izjavio je dr. Rui.

Receptori za prolaktin su prisutni kod većine pacijentica s karcinomom dojke. Dobra je vijest da bi ovakva nova otkrića mogla dovesti do boljih dijagnostičkih testova za rak dojke, kao i razvoj novih tretmana.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo