Zdravlje

Zdravlje

Promjena vremena za vas znači bol u zglobovima? Ovo su 4 načina kako si pomoći, čak i zimi

Foto: Shutterstock

Obucite se toplo, vježbajte i unosite dovoljno vitamina D. Ovo su neki od načina kako možete olakšati bol u zglobovima i kad je vrijeme hladno…

Nekoliko je studija potvrdilo da promjena vremena u kombinaciji s bolnim zglobovima može kod pacijenta pojačati osjećaj boli, dok druge nisu toliko jasne postoji li uistinu poveznica…

Ako vi ipak mislite da ste jedan od onih koji tvrde da atmosferski tlak i promijene vremena utječu na osjećaj boli u zglobovima – evo nekoliko načina kako si pomoći.

1. Topli oblozi

Ako stavite nešto toplo na bolno mjesto, bol će popustiti. Električni jastučići na zagrijavanje ili namakanje zglobova u toploj vodi može olakšati bol, smanjiti ukočenost i opustiti napete mišiće. Nekima pomaže i naizmjenično namakanje zapešća u toploj pa hladnoj vodi.

Prijelom stopala: Što morate znati o ovoj ozljedi i kako se poslije vratiti na trening?

2. Budite aktivni

Ako vrijeme najviše volite provoditi ležeći ispred TV ekrana, zglobovi vam neće biti zahvalni jer tjelovježba pomaže pri podmazivanju zglobova i tako sprečavaju bol. 

3. Vitamini topivi u mastima

Optimalna prehrana je uvijek najbolji izbor, koje god stanje da vas mući, a vitamini topljivi u mastima (vitamin A, D, E i K) ipak zaslužuju dodatnu pažnju. Jedno istraživanje pokazalo je kako je nedostatak vitamina D češći u bolesnika s artritisom. Druge studije su pokazale pozitivne učinke vitamina E. Za zdravlje su potrebni svi vitamini koji će ublažiti upalne procese. Avokado, kokosovo ulje, maslinovo ulje, riba i orasi su neke od namirnica koje ih sadrže, a vi biste ih trebali uvrstiti u prehranu.

4. Pomoć iz prirode

Istraživanja govore kako ekstra djevičansko ulje djeluje poput ibuprofena, a možete ga utrljati na bolna područja i nježno masirati. Kurkuma je također odlična pomoć iz prirode a sadrži kurkuminoid koji smanjuje razine enzima koji uzrokuju upale. Od kurkume možete napraviti obloge.

Muči vas ukočena kralježnica, grčevi u stopalima, umor u nogama… Kako si pomoći?

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo