Psorijaza se javlja u čak 50% bolesnika prije 25. godine! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Psorijaza se javlja u čak 50% bolesnika prije 25. godine!

Psorijaza je kronična upalna bolest kože od koje boluje 1% do 3 % svjetske populacije. U Hrvatskoj od psorijaze boluje oko 1,7% stanovništva.

Nema razlike u pojavi bolesti između spolova. Psorijaza se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali se u čak 50% bolesnika javlja prije 25. godine života. Psorijaza je kronična dermatološka bolest koja može imati snažan utjecaj kako na zdravstveno stanje bolesnika, tako i na njihov psihološki status.

Psorijaza – stalni izbor stresa

Svaka kronična bolest, pa tako i psorijaza, svakodnevni je stalni izvor stresa. Činjenica da je čovjek bolestan i da je njegovo zdravlje narušeno izrazito je stresna za svakog bolesnika, a u bolesnika sa psorijazom dodatni izvor stresa je i činjenica da je psorijaza vidljiva i nagrđuje njihov vanjski izgled. Osim samih simptoma bolesti, izvor stresa također mogu biti i česti posjeti liječniku, brojni pregledi i terapijski postupci kroz koje osoba prolazi tijekom liječenja. 

Jeste li znali da stres utječe i na izgled kože? Evo kako

Povećan rizik od pretilosti, pušenja, dijabetesa…

Bolesnici sa psorijazom imaju povećan rizik za razvoj pretilosti, pušenja, dijabetesa, hipertenzije, kardiovaskularnog zatajivanja, srčanog udara, kardiovaskularnog mortaliteta, depresije i u konačnici mortaliteta.

Što jesti, a što izbjegavati ako imate psorijazu?

Također je važno reći i da je kvaliteta života bolesnika s psorijazom narušena istim ili većim intenzitetom nego u bolesnika s malignim bolestima, depresijom, dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima ili reumatoidnim artitisom.

U većine bolesnika, osobito onih s teškim oblicima bolesti kao i onih s udruženim artritisom nužan je timski pristup i suradnja s reumatologom i fizijatrom te prema potrebi stručnjacima drugih specijalnosti. 
Predsjednica Društva psorijatičara Hrvatske Inka Marinić ističe kako je u ovom trenutku najvažnije omogućiti liječenje biološkim lijekovima u svim zdravstvenim ustanovama gdje se liječenje psorijaze inače provodi, a kako bi se osigurala jednaka dostupnost liječenju. 

4 ozbiljna zdravstvena problema povezana sa psorijazom

Za više informacija posjetite www.drustvo-psorijaticara.hr.  

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo