Psyllium, kamilica, ulje peperminta... Probavne probleme riješite uz pomoć ovih namirnica - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Psyllium, kamilica, ulje peperminta… Probavne probleme riješite uz pomoć ovih namirnica

Foto: Shutterstock

Bolovi u trbuhu, grčevi i nadutost mogu uzrokovati nelagodu, no ako simptomi nisu takvi da biste trebali posjetiti liječnika, možete pomoć potražiti u prirodi!

Probiotici: Prijateljske bakterije 

Probiotici prirodno obitavaju u crijevima, a mikroflora probavnog sustava često biva narušena lošom prehranom, čestim stresom, virozama, infekcijama i uporabom antibiotika. Svakodnevno i preventivno korištenje probiotika podrazumijeva odabir namirnica koje su prirodno bogati izvori tih kultura. Probiotike sadrže fermentirani mliječni proizvodi kao što su jogurt, acidofil, kefir, kiselo mlijeko i razni sirevi…

Slatki korijen (sladić): Protiv čira

Slatki korijen sadrži triterpenoide i fenole, dvije tvar koje mogu blokirati nastajanje raka. Osim toga, slatki korijen sadrži glicirizin, tvar za koju je dokazano da ima antibiotsko djelovanje protiv bakterija. Sladić sadrži nekoliko spojeva učinkovitih u liječenju čira, uključujući glicirizinsku kiselinu. 

Kako starimo tako se mijenja i potreba za vitaminima – ove morate koristiti

Ulje peperminta:Sindrom iritabilnog crijeva

Iako još “porota” nije dala odluku, nekoliko je studija potvrdili kako ulje peperminta može umanjiti bol i nadutost kada je u pitanju sindrom iritabilnog crijeva. 

Kamilica: Više od čaja koji smiruje

Kamilica se koristi za mnoga stanja, a vjeruje se da smiruje probavne tegobe, grčeve, mučninu i vrtoglavicu. 

Đumbir: Smiruje bol u trbuhu

Azijska medicina koristi đumbir za bol u trbuhu, na zapadu se pak koristi kako bi se smirila mučnina i povraćanje u trudnoći. Može se pronaći u prahu, kapsulama i tabletama. 

L-Glutamin: Za zdrava crijeva

Nalazi se prirodno u tijelu, a potpomaže rad probave. Neki stručnjaci smatraju kako će se uz pomoć suplementa umiriti proljev koji je posljedica stresa, kirurških zahvata ili infekcija. 

Ukusna i zdrava: Kako juha od kostiju štiti zdravlje zglobova, kože i probave?

Psyllium: Vlakna za dobru probavu

Psyllium se koristi za upotrebu mnogih laksativa, kako je prepun vlakana, lako apsorbira vodu u crijevima i tako olakšava prolaz sadržaja kroz njih. Važno je napomenuti da je za rješavanje zatvora najvažnije piti puno vode kako bi se izbjegla dehidracija.

Artičoke: Opuštanje za bolan trbuh 

List artičoke može smanjiti simptome zatvora, a ako se koristi svakodnevno, smiruje mučnine, povraćanje, nadutost i bol u trbuhu. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo