Zdravlje

Zdravlje

Pucanje kapilara u oku – krivac su ozljede i visoki tlak, ali i neke iznenađujuće situacije

„Pukla mi je kapilara u oku, je li to opasno?“, jedno je od češćih pitanja s kojim se susreću oftalmolozi.

Nasreću, iako ponekad izgleda dramatično, krvarenje ispod spojnice oka u većini slučajeva nije povezano s ozbiljnijim očnim ili drugim bolestima.

Što je subkonjunktivalno krvarenje?

Radi se najčešće o spontanom krvarenju ispod spojnice oka. U stručnoj literaturi poznato je još kao hiposfagma, subkonjunktivalna hemoragija ili ekhimoza. U rijetkim slučajevima može biti posljedica ozljede oka ili glave, kao i naglo povećanog krvnog tlaka – oba uzroka zahtijevaju hitan pregled kod liječnika. Drugi uzroci su većinom bezopasni i ne traže hitnu intervenciju, iako je preporučljivo otići oftalmologu kako bi se utvrdilo o čemu se točno radi.

Mreža koja vam pomaže da jednostavno i brzo otkrijete imate li problema s vidom

Kako nastaje i koji su simptomi?

Spojnica ili konjunktiva tanka je i vlažna sluznica koja prekriva bjeloočnicu i unutarnju površinu vjeđa. Sadržava mnogo sitnih krvnih žila koje su kod nekih osoba sklone pucanju. Subkonjunktivalno krvarenje najčešće je bezbolno ili praćeno blagom nelagodom. Primijeti se u ogledalu kao manja ili veća jednolična crvena mrlja na bjeloočnici oka koju treba razlikovati od proširenih krvnih žila kod upale spojnice ili konjunktivitisa. Kako je prostor između spojnice i bjeloočnice vrlo uzak, mala količina krvi može se proširiti cijelom spojnicom pa oko može poprimiti dramatičan izgled. Rožnica pritom ostaje prozirna pa vid pritom nije ugrožen.

Što uzrokuje subkonjunktivalno krvarenje?

U većini slučajeva krvarenje pod spojnicom nastaje spontano i bez poznatog uzroka. Češće je kod starijih osoba. Osim ranije spomenutih ozljeda i visokog krvnog tlaka, i druga stanja mogu pogodovati pucanju krvnih žila. To su u prvom redu:

  1. napor tijekom kihanja, kašljanja, povraćanja, podizanja teških predmeta i slično
  2. trljanje očiju
  3. uzimanje lijekova za „razrjeđivanje krvi“
  4. nošenje kontaktnih leća ili zahvati poput LASIK-a
  5. virusne upale oka

Važno je napomenuti kako krvarenje pod spojnicom može biti i prvi znak šećerne bolesti, bolesti zgrušavanja krvi te jetrenih bolesti. Ako se krvarenja u spojnici, ali i drugdje na tijelu, ponavljaju svakako otiđite na pregled svom liječniku koji će preporučiti odgovarajuće laboratorijske pretrage.

Kako liječiti krvarenje ispod spojnice?

Liječenje je u većini slučajeva nepotrebno. Slično kao kod kožne modrice, subkonjunktivalna krv spontano će se resorbirati unutar jednog do dva tjedna. Nema učinkovite terapije koja može ubrzati ovaj prirodni proces, no ukoliko osjećate blagu iritaciju ili svrbež, simptome vam mogu smanjiti umjetne suze ili gelovi za vlaženje površine oka.

Glaukom nema tipične simptome, ali postoji jedan glavni rizik faktora za nastanak ove bolesti

Više čitajte na stranicama Očne poliklinike Opto centar.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo