Rak debelog crijeva u porastu kod mlađih od 50 godina, a simptomi se često ne pojavljuju rano - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Rak debelog crijeva u porastu kod mlađih od 50 godina, a simptomi se često ne pojavljuju rano

Shutterstock

Ove subote, 1. lipnja, Udruga P.I.N.K. – life obilježit će Dan plave zvijezde (Blue Day).

Riječ je o zdravstveno-edukativnom događanju koji se u Hrvatskoj obilježava treću godinu zaredom, a cilj mu je jačanje svijesti kod građana o važnosti prevencije raka debelog crijeva te podrška oboljelima od raka debelog crijeva u njihovoj hrabroj borbi protiv ove zloćudne bolesti. 

Da bi smanjili rizik od raka debelog crijeva, bubrega, gušterače…, treba vam samo 12 minuta dnevno!

Hrvatska na drugom mjestu u Europi

U Hrvatskoj je u 2016. godini bilo 3575 novooboljelih od raka debelog crijeva (muškarci 2040, žene 1535) ,dok je od raka debelog crijeva u 2017. godini umrlo 2037 osoba (muškarci 1174, žene 863).

Rak debelog crijeva predstavlja prvi po učestalosti tip raka te drugi najčešći uzrok smrtnosti od raka promatrano ukupno u oba spola (Izvor: HZJZ, Registar za rak RH, Incidencija raka u Hrvatskoj 2016. godine, Bilten 41, Zagreb, 2019., HZJZ, Izvješće o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2017. godini, Zagreb, 2018.). Po stopi mortaliteta od raka debelog crijeva Hrvatska se nalazi na drugom mjestu europske ljestvice, odmah iza Mađarske.

Preživljenje od raka debelog crijeva u razdoblju 2010. – 2014. u Hrvatskoj iznosi 51,1%, čime se Hrvatska nalazi na začelju u EU (Izvor: Svjetsko istraživanje preživljenja od raka u razdoblju 2010 – 2014. (CONCORD – 3)).

Odaziv na testiranje okultnog krvarenja u stolici u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Hrvatskoj je manji od odaziva u većini drugih država EU i već godinama iznosi tek 20-tak % građana. Prema EU smjernicama zadovoljavajući odaziv na besplatno testiranje uzoraka stolice bio bi 45 %, a željeni 65 %.

Koliki vam je opseg struka? Svakim proširenjem od 2,5 cm povećava se rizik od raka debelog crijeva

Rak debelog crijeva podjednako zahvaća i muškarce i žene, a u prosjeku jedna od 20 osoba s rizičnim faktorom oboli od raka debelog crijeva. Oko 90% novih slučajeva raka debelog crijeva nastaje kod osoba starijih od 50 godina, iako je pojavnost raka debelog crijeva u porastu kod osoba mlađih od 50 godina.

Za sve građane koji imaju 50 ili više godina potrebno je obaviti pregled samostalno ili u sklopu Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Oni koji imaju povećan rizik od nastanka raka debelog crijeva pregled trebaju obaviti i prije 50. godine starosti. Simptomi se često ne pojavljuju u ranoj fazi bolesti te je zbog toga iznimno važno redovito voditi brigu o svom zdravlju, održavati normalnu tjelesnu težinu, usvojiti fizički aktivan način života, zdravo se hraniti, izbjegavati duhanski dim, ograničiti unos alkoholnih pića te redovito razgovarati s liječnikom.

Obucite nešto plavo

U Hrvatskoj je u 2016. godini bilo 23 650 novooboljelih od raka, dok je u 2017. godini od raka umrlo 13 964 osoba (Izvor: HZJZ, Registar za rak RH, Incidencija raka u Hrvatskoj 2016. godine, Bilten 41, Zagreb, 2019., HZJZ, Izvješće o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2017. godini, Zagreb, 2018.). Sa stopom smrtnosti od 335,71/100 000 stanovnika u 2015. godini Hrvatska drži neslavno drugo mjesto smrtnosti od raka u EU i to odmah iz Mađarske sa stopom smrtnosti od 345,94/100 000 stanovnika. Prosjek EU je 260,6 umrlih od raka na 100 000 stanovnika (Izvor: Eurostat).

Događanje će se održati u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića (kod Manduševca) s početkom u 11:30 sati uz promociju zdrave prehrane na terasi Jazz & Cabaret cluba Kontesa. Potporu događanju dat će oko 300 bikera iz udruge Pleter Chapter Croatia – H.O.G., a očekuje se i dolazak brojnih osoba iz javnog, društvenog i sportskog života, kao i partnera udruge P.I.N.K. – life te mnogih građana. U znak podrške oboljelima od raka debelog crijeva održat će se zajedničko fotografiranje, a sve sudionike poziva se da obuku nešto plavo ili podršku daju nekim plavim detaljem.

5 simptoma raka debelog crijeva koje ne smijete ignorirati i ako ste mladi

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo