Rak gušterače: pristup liječenju koji nagovješćuje pozitivne promjene - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Rak gušterače: pristup liječenju koji nagovješćuje pozitivne promjene

Skupina znanstvenika pretpostavlja da bi se moglo liječiti rak gušterače tako da se jednom vrstom lijeka stanice raka učini ovisnima o isključivo jednom izvoru energije, a zatim im se drugom vrstom lijeka taj izvor energije uskrati.

Ovakav pristup liječenju izgleda obećavajuće nakon uspješnog laboratorijskog testiranja stanica raka gušterače na miševima koje su proveli znanstvenici iz Centra za opsežno liječenje raka na Sveučilištu u Sjevernoj Karolini. Nadaju se da će rezultati generirati nove mogućnosti za liječenje raka gušterače, bolesti koja od svih zloćudnih bolesti ima vjerojatno najlošiju prognozu i stopu preživljavanja.

Rak gušterače – tiha bolest koja uzima živote

Nove spoznaje o liječenju raka gušterače nedavno su objavljene u časopisu „Nature Medicine“. Dr. sc. Kirsten Bryant, jedan od autora i asistentica na znanstvenim istraživanjima na UNC-u, naglašava da su ovo tek začeci istraživanja i da je pred stručnim timom još puno posla. Brojna su pitanja kojima se znanstveni tim treba pozabaviti, a tu su i klinička ispitivanja sigurnosti lijekova i njihove djelotvornosti na ljudima.

„Možemo reći da smo umjereno otimistični. Ovo otkriće možda neće odmah izliječiti rak gušterače, ali to je još jedan korak prema različitim mogućnostima liječenja“, naglašava Bryant.

Rak gušterače i autofagija

Gušterača je organ smješten duboko u trbušnoj šupljini. Proizvodi enzime i hormone koji pomažu u probavi hrane i kontroliraju šećer u krvi.

Rak gušterače jedan je od 10 najčešćih vrsta raka koji se javljaju kod muškaraca i žena i odgovoran je za oko 7 posto svih smrtnih slučajeva kojima je uzrok karcinom.

Razlog visokoj stopi smrtnosti leži u tome što je rak gušterače teško otkriti u ranoj fazi bolesti. Budući da je gušterača smještena duboko u trbušnoj šupljini, izrasline na organu ne mogu se lako uočiti na rutinskim sistematskim pregledima. Često, do trenutka pojavljivanja simptoma, rak se već proširio, što ga čini praktički nemogućim za liječenje.

Novo istraživanje usmjereno je na autofagiju, što je pojam koji doslovno znači “samo-jedenje”. To je proces kojim stanice recikliraju utrošene materijale, čime se oslobađa energija.

Znanstvenici su osmislili i iskušali tehniku kojom su prisilili stanice raka gušterače da se oslanjaju na autofagiju kao jedini izvor energije, a onda im to onemogućili. Koristili su jedan spoj da bi spriječili stanice raka da se okrenu drugim izvorima energije, zbog čega su se morale osloniti na autofagiju, a zatim su koristili i drugi spoj koji je stanicama blokirao i tu mogućnost. “Ono što smo u ovoj fazi istraživanja otkrili jest da ukoliko blokirate možda najznačajniji proces za dobivanje energije – glikolizu – stanica raka doista počinje trpjeti i okretati se autofagiji “, objašnjava Channing J. Der, glavni autor istraživanja i profesor farmakologije na UNC-u.

Karcinom gušterače – najmodernija tehnologija za liječenje dostupna i u Hrvatskoj

Povećavanje efikasnosti inhibitora autofagije

Strategija koju su znanstvenici razvili potencijalno može povećati efikasnost inhibitora autofagije kao jedan od načina liječenja raka gušterače. Prethodna istraživanja pokazala su da je ključni pokretač raka gušterače mutacija gena KRAS. Međutim, kada su znanstvenici pokušali razviti tretmane koji ciljaju na mutaciju, nisu u tome imali mnogo uspjeha.

U međuvremenu, druga istraživanja otkrila su da je autofagija aktivnija kod raka gušterače s mutiranim genom KRAS. I u ovom slučaju pokušaji blokiranja autofagije posredno s inhibitorom hidroksiklorokina također nisu dali rezultate. Prof. Der sugerira da je razlog zbog kojeg su ispitivanja s hidroksiklorokinom propala bio taj što su se stanice raka prebacile na drugi izvor energije.

Stanice raka imaju više mogućih izvora energije – znamo za najmanje četiri ili pet”, objašnjava prof. Der.

Der i njegovi kolege ispitali su neke svoje ideje na ljudskim stanicama gušterače i na miševima. Došli su do spoznaje da je “stišavanje” mutacije gena KRAS učinilo stanice ovisnijim o autofagiji jer su izgubile sposobnost korištenja drugih izvora energije. To je bio jedan od načina da ih se oslabi. Na kraju su ustanovili da je još učinkovitija kombinacija spoja koji blokira signal KRAS s inhibitorom autofagije hidroksiklorokinom jer se ova dva spoja međusobno pomažu.

„Nastavit ćemo razvijati i usavršavati ovu kombinaciju za buduću uporabu i tražiti druge metode liječenja koje bi mogle koristiti pacijentima s rakom gušterače“, najavila je dr. Kirsten Bryant.

Dijeta kod bolesti gušterače

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo