Zdravlje

Zdravlje

Rak pluća – vodeći uzročnik smrti među karcinomima

U Hrvatskoj rak pluća predstavlja najčešći oblik raka u muškaraca i drugi po učestalosti rak kod žena i to odmah nakon raka dojke. Na žalost, on je i vodeći uzročnik smrti među svim karcinomima.

U zadnje tri godine ova vrsta raka je u porastu za otprilike 50 posto, a prema podatcima Registra za rak u Hrvatskoj je u 2011. godini dijagnosticirano 2920 novooboljelih. Od raka pluća u svijetu godišnje umre otprilike milijun ljudi.

Kako prepoznati simptome

Nažalost, simptomi često mogu prevariti i rana dijagnoza je veliki problem jer su respiratorne tegobe nedovoljno specifične i nema upozoravajućih simptoma, tako da se većina oboljelih javlja liječniku već u proširenoj fazi bolesti, njih oko 75 posto. “Rana dijagnostika raka pluća velik je problem jer su respiratorne tegobe nedovoljno specifične i nema upozoravajućih simptoma, tako da se većina oboljelih liječniku javi u proširenoj fazi bolesti. Kasno dijagnosticiranje čini ga vrlo opasnim po život i jedan je od oblika raka koje je najteže liječiti”, navodi prof. dr. sc. Antonio Juretić, profesor kliničke onkologije, te dodaje: “S obzirom da ne postoji rani oblik otkrivanja još uvijek je najbolji oblik prevencije nepušenje odnosno prestanak pušenja te edukacija i informiranje javnosti o tipologiji bolesti raka pluća, uzrocima, simptomima i mogućnostima liječenja”.

Rizični faktori

Rak pluća zahvaća različite skupine ljudi, uključujući mlade i nepušače. Povijesno, pušenje se smatra najčešćim rizičnim faktorom za rak pluća, a on i jest dominantno pušački tumor.

Zadnje statistike ipak govore da je čak 25 posto slučajeva raka pluća nepovezano s pušenjem, od kojih 53 posto kod žena, a 15 posto kod muškaraca.

Uloga molekularnog testiranja u liječenju raka pluća

Prema najnovijim istraživanjima u liječenju raka pluća sve važniju ulogu ima dijagnostičko molekularno testiranje kojim se utvrđuje genska mutacija, tj. tip karcinoma, i sukladno tome određuje se individualno prilagođena terapija, odnosno ciljano liječenje.

Želite prestati pušiti?

Želite li prestati pušiti, postanite polaznici “Škole nepušenja“! Korisnici ovog programa su pušači koji su motivirani za prestanak
pušenja, a zainteresirani su za stručnu pomoć u obliku grupne terapije.
Program provode djelatnici Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti. Više podataka pročitajte ovdje.

A. Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo