Rentgenski snimci zuba povezani s rakom štitnjače

stitnjaca-stitna-zlijezda5

Uvjerenje kako su male doze izloženosti zračenju putem dentalne radiografije apsolutno sigurne treba dalje istražiti, smatraju znanstvenici.

Prethodna su istraživanja pokazala kako je prisutnost raka štitnjače veća kod stomatologa, njihovih pomoćnika i radiologa, a izloženost rentgenskim snimkama zuba je povezana s povećanim rizikom tumora žlijezda slinovnica.

Rak štitnjače je dva do tri puta češći u žena nego muškaraca.

Štitnjača je žlijezda koja se nalazi ispod larinksa, a odgovorna je za metabolizam tijela i ravnotežu kalcija. Kada pacijenti snimaju zube rentgenom, njihov vrat može biti izložen zračenju, a tako se štitnjača izlaže štetnim zrakama. Mogućnost rizika raka vrlo je bitna jer su djeca i tinejdžeri pogotovo česti pacijenti koji moraju slikati zube.

Rak štitnjače

Od raka štitnjače obolijevaju sve dobne skupine, no najčešći je u osoba od 30 do 45 godina života. Rak u žena je dva do tri puta češći nego u muškaraca. U 20-30 posto čvorasto promijenjenih štitnjača se nađe karcinom. Klinički najčešće se rak manifestira kao tvrdi čvor, koji može raditi smetnje kod gutanja ili kod uznapredovalog procesa zbog širenja i oštećenja „povratnog“ živca (koji je bitan za funkciju glasnica) te može izazvati promuklost ili gušenje.

Bolesnici u pravilu nemaju poremećenu funkciju žlijezde, što znači da su urednih hormona (eutireoidni). Rak štitnjače je najčešće uzrokovan djelovanjem više štetnih faktora, kao što su ionizacijsko zračenje (nuklearne katastrofe-Hiroshima, Nagasaki i Černobil - papilarni karcinom), gušavost, kronična upala štitnjače i nasljedni poremećaj funkcije, tvrdi otorinolaringolog, kirurg glave i vrata dr. Ante Škaro u svojoj kolumni "Štitna žlijezda pod pritiskom modernog vremena”.

Istraživački tim koji se sastoji od udruženih britanskih i kuvajtskih stručnjaka pregledao je preko 300 pacijenata u Kuvajtu koji su bolovali od raka štitne žlijezde, te is usporedili s istim brojem zdravih ispitanika. Ustanovljeno je kako je izloženost rentgenskim zrakama zbog snimanja zuba značajno povezana s većim rizikom razvijanja ove maligne bolesti, a ovisi o dozi.

"Javno-zdravstvene implikacije ovih rezultata su pogotovo važne u svjetlu povećanja broja slučajeva raka štitnjače u mnogim zemljama kroz posljednjih 30 godina. Uvjerenje kako su male doze izloženosti zračenju putem dentalne radiografije apsolutno sigurne treba dalje istražiti, a rentgensko snimanje zuba bi se trebalo propisivati kada za time pacijent ima specifičnu kliničku potrebu", tvrdi dr. Anjum Memon s Medicinskog fakulteta Sussexa.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!