Rješenje za najčešće probavne tegobe - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Rješenje za najčešće probavne tegobe

Problemi s probavom mogu biti različitog tipa: od osjećaja nadutosti i težine u želucu, preko žgaravice i nepodnošenja određenih namirnica (intolerancija na laktozu, fruktozu ili histamin iz hrane), do zatvora uzrokovanog slabijom pokretljivošću crijeva i neravnotežom crijevne flore.

Kako biste općenito smanjili rizik od probavnih tegoba, svakako je bitno prestati pušiti, konzumirati alkohol i napitke koji sadrže kofein, jesti manje i češće obroke spravljene od namirnica koje vam ne uzrokuju tegobe, ne jesti najmanje tri sata prije spavanja, izbjegavati tjelovježbu nakon obroka i izbjegavati stres.

Ako imate izražene i svakodnevne probavne tegobe, ako naglo i neobjašnjivo mršavite, osjećate žgaravicu i ujutro kada se probudite ili osjećate nelagodu nakon jela, a niste sigurni je li riječ o lošoj probavi, obvezno se javite svom liječniku kako biste napravili sve pretrage da bi se utvrdilo što je uzročnik vaših tegoba.

Nadutost i težina u želucu

Nadutost, grčevi i težina u donjem dijelu trbuha nakon svakog obroka te manjak snage i loše raspoloženje mogući su znaci nepodnošenju pojedinih namirnica. Simptomi nepodnošenja hrane su vrlo nespecifični, a variraju od spomenutih, preko glavobolje, migrene, umora ili depresije, do osipa, svrbeži, dermatitisa, psorijaze, artritisa itd.

Najvažniji uzrok intolerancije na hranu je manjak enzima u probavnom sustavu zaduženih za probavu određenih namirnica. Daleko najpoznatija intolerancija na hranu je nepodnošenje laktoze. Mlijeko i mliječni proizvodi sadrže šećer laktozu koji se u organizmu razgrađuje uz pomoć enzima laktaze. S obzirom da se prirodna proizvodnja laktaze u organizmu postepeno smanjuje već nakon druge godine života, laktoza se ne probavlja do kraja i nastaju simptomi kao što su nadutost, grčevi i proljev.

Također, mahunarke i žitarice izazivaju nadutost i vjetrove kod mnogih. Za njihovu su razgradnju potrebne velike količine probavnih enzima, a ako ih organizam ne proizvede dovoljno, dolazi do otežane probave ugljikohidrata. Broj štetnih bakterija u debelom crijevu se povećava zbog gomilanja poluprobavljene hrane.

Zbog sposobnosti sprečavanja rasta štetnih mikroorganizama probiotičke bakterije imaju osobinu vraćanja narušene ravnoteže crijevne mikroflore. Laktobacili i bifidobakterije samo su neke od korisnih bakterija koje naseljavaju sluznicu crijeva. Probiotici “dopunjuju odred” zdravih bakterija koje se i inače nalaze u crijevima.

U slučaju navedenih simptoma, ograničite unos namirnica koje prekomjerno opterećuju probavu.

Žgaravica

Žgaravica je osjećaj pečenja i boli iza prsne kosti, koji se može širiti u epigastrij (“žličicu”) ili u ždrijelo. Jedan je od osnovnih simptoma GERB-a (gastro-ezofagealne refluksne bolesti), kada je obično udružena s povratom želučanog sadržaja. Rjeđa je u sklopu ulkusne bolesti, gastritisa (upale sluznice želuca), bolesnika koji imaju žučne kamence te u bolesnika koji imaju usporeni rad crijeva (peristaltiku), kao što su na primjer dijabetičari. Javlja se u 20-40 posto ljudi, a sedam posto odraslih ima svakodnevne tegobe.

Kiselina može oštetiti sluznicu jednjaka, a često i dugotrajno prodiranje kiseline u jednjak može izazvati teže zdravstvene tegobe, pa čak i karcinom. Najbolji način borbe protiv žgaravice je pokušati je spriječiti.

Ako imate dvije ili više epizoda žgaravice tjedno ili je osjećate kronično i dugotrajno te vas ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, trebali biste se obratiti liječniku. Za neutraliziranje želučane kiseline koriste se lijekovi antacidi, a kod jačih tegoba antagonisti histaminskih receptora ili inhibitori protonske pumpe.

OviLac dodatak prehrani

Zatvor

Od zatvora pate milijuni ljudi, od kojih su tri četvrtine žene, no taj se problem često prešućuje, bilo zbog srama ili zbog uvjerenja da se ne može riješiti. Opstipacija je izostanak spontana pražnjenja crijeva, a konstipacija označava stanje kada osoba ima rijetke, tvrde, oskudne i suhe stolice, ali i promjenu u rutini pražnjenja crijeva, vrlo često praćenu osjećajem nepotpuna pražnjenja. Uzroci zatvora su najčešće promjena uobičajenih, svakodnevnih životnih navika (putovanja, privremeno nekretanje, preobilni obroci), uzimanje nekih lijekova (primjerice sedativa ili lijekova protiv kiseline) ili bolesti poput dijabetesa, tumora, sindroma nadraženog crijeva, multiple skleroze i sl., a čest je i u trudnoći.

Što vam može pomoći kod probavnih tegoba?

  • Vlakna, voda i kretanje: Konzumirajte namirnice bogate vlaknima (mahunarke, povrće, voće, žitarice, rižu) i pijte barem dvije litre tekućine svakodnevno. Kretanje potiče peristaltiku
  • Magnezij: Uz ovaj mineral primijetit ćete mekše i učestalije stolice.
  • Probavni enzimi: Ako vas muči nadutost zbog manje količine probavnih enzima (laktaze, amilaze, lipaze…), posegnite za dodacima prehrani koji ih sadrže.
  • Probiotici: Probiotici pomažu i kod proljeva i kod zatvora. Ove “dobre bakterije” su zadužene za normalnu probavu i uklanjanje štetnih bakterija koje proizvode toksine. Probiotici su mikroorganizmi (iz roda laktobacila i bifidobakterija) koji živi dospijevaju u crijeva i tamo obavljaju funkcije korisne za zdravlje organizma. Može ih se dodavati u razne prehrambene proizvode, poput jogurta, napitaka i drugih proizvoda na bazi fermentiranog mlijeka.
  • Antacidi: Ako vas muči žgaravica, posegnite za antacidima koji neutraliziraju želučanu kiselinu
  • Laksativi: Samo ako je doista nužno, možete posegnuti za laksativima, no bez pretjerivanja i uvijek u dogovoru s liječnikom. Dugotrajno, prečesto ili nepravilno korištenje ovih lijekova može izazvati nadraženost crijeva te neku vrstu ovisnosti.

Stručnjaci za prehrambenu biotehnologiju razvili su OviLac® kapsule, koje u svojem sastavu sadrže probavne enzime, magnezij te bakterijske sojeve Lactobacillus acidophilus i Bifidus Longum.

Potražite OviLac® kapsule u svojoj ljekarni, od sada i u duo-pakiranju u kojem je jedna kutija OviLaca® gratis!

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo