Zdravlje

Zdravlje

Ručna limfna drenaža kao spas za organizam: Kome se preporuča i kako vam pomaže

Ljudsko tijelo je nevjerojatna stvar. Za svakog od nas to bi trebala biti najintimnija stvar koju poznajemo, a ipak većina nas o tijelu ne zna dovoljno.

Ne poznajemo njegove značajke, funkcije, čudesa i misterije. Uspostavljanje veze između toga kako se osjećamo svaki dan i naših životnih čimbenika ključno je za našu dobrobit. Da bi naše tijelo bilo zdravo i da bismo se osjećali dobro, potreban nam je zdrav limfni sustav. Limfni sustav ključni je dio sposobnosti našeg tijela da se bori protiv infekcija i virusa. Ovaj sustav predstavlja mrežu tkiva i organa koji pomažu tijelu u uklanjanju toksina, otpada i drugih neželjenih materijala.

Zamislimo naše tijelo kao ekosustav akvarija. Ako je naša koža stakleni okvir akvarija, organi manje ribe, mišići veće ribe, limfni sustav onda predstavlja vodu. Za zdrav i održiv ekosustav potrebna nam je čista voda. Bez obzira na kvalitetu hrane koju bismo omogućili ribama, uz zagađenu vodu ribe bi se razbolijevale. 

Koliko masaže i limfne drenaže pomažu u trudnoći?

Što utječe na dobar protok limfe?

Primarna funkcija limfnog sustava je transport limfe, prozirne tekućine koja se nalazi u limfnim žilama, a sadrži vodu, stanični otpad, bjelančevine, hormone te  bijele krvne stanice koje su važne za borbu protiv infekcije. Za razliku od arterijske i venske cirkulacije, gdje srce kao centralna pumpa tjera krv kroz tijelo, limfne žile same pumpaju limfnu tekućinu u limfne čvorove.

Limfna žila nalazi se iznad mišića te samo kretanje, tj. aktivacija mišića i zglobova utječe na transport limfe. U limfnim čvorovima limfa se pročišćava i kao takva prelazi u venski dio te se otpadne tvari filtriraju kroz bubrege i mokraćni mjehur. Svatko od nas ima između 600 i 700 limfnih čvorova. Oni mogu biti ovalni, okrugli, bubrežasti te dugački od 2 do 30 mm. Najviše ih je smješteno u trbuhu, ali područje glave i vrata također sadrži velik broj, od 170 do 200 limfnih čvorova.

Kada postoji u tijelu neki problem poput bolesti ili infekcije limfni čvorovi mogu postati otečeni. To se obično događa samo na jednom području odjednom, najčešće vratu jer se limfociti, najmanje stanice u krvi koje imaju obrambenu ulogu, stvaraju pojačano kako bi zaštitili tijelo od mikroorganizama poput virusa, bakterija i sl. 

Aktivnom i dobrom protoku limfe u limfnim žilama ubrzani način života nikako ne ide u prilog. Faktori poput prehrane koja nije raznovrsna i kvalitetna, nedovoljnog kretanja, premalog dnevnog unosa tekućine te lošeg obrasca disanja također će utjecati na rad limfnog sustava. Dugotrajno dnevno stajanje ili sjedenje dovest će do malih zastoja limfe. Kao posljedica toga tijelo će biti umorno, sklono glavoboljama i migrenama, naduto, otečeno, zadržavat će otpadne tvari u organizmu te biti podložnije bolestima i infekcijama. 

Estetski nedostaci uzrokovani preopterećenim limfnim sustavom reflektirat će se na koži lica te kvaliteti kože i tkiva tijela. Podočnjaci, bore, umorna i siva koža lica, sindrom teških i umornih nogu, celulit, pojava vena i venska insuficijencija su stanja koja ćemo uspješno prevenirati ili poboljšati kada potaknemo limfni sustav ručnom limfnom drenažom. Osim u estetske svrhe, ručna limfna drenaža se koristi i u terapijske svrhe pa ćemo njenu primjenu naći u sportskoj fizioterapiji kod raznih uganuća, iščašenja i udaraca gdje kao posljedicu nalazimo oteklinu i izljev. Operativni zahvati i razna medicinska stanja također mogu dovesti do ozbiljnijih oštećenja limfnog sustava, kada će prekomjerno nakupljanje tekućine bogate proteinima u ekstremitetima dovesti do pojave limfedema.

Uspostavljanje ravnoteže

Ručna limfna drenaža nježna je i lagana tehnika kojoj je cilj uspostavljanje ravnoteže između tekućina u tijelu. Osmislio ju je dr. Vodder davne 1936. godine te je uz poneke sitne izmjene svoju primjenu i učinkovitost zadržala do danas. Od klasične medicinske masaže razlikuje se po tome što ima točno određen smjer i pritisak.

Nježnija je i laganija u primjeni te tijekom izvođenja tretmana ručne limfne drenaže ne koristimo nikakvo kontaktno sredstvo poput kreme ili ulja, kao što je to slučaj kod masaže. Tretman ručne limfne drenaže po dr. Vodderu izvode educirani fizioterapeuti te se ona uvelike razlikuje od ručne limfne drenaže koja se izvodi u kozmetičkim salonima. Iako tehnika ima široku primjenu, stanja poput tromboze, razni infekti praćeni povišenom tjelesnom temperaturom, srčani i bubrežni bolesnici nisu pogodni za primjenu ručne limfne drenaže. Kod malignih oboljenja potreban je dodatni oprez, no važno je znati da je tehnika ručne limfne drenaže pasivna i ne može prouzročiti maligno oboljenje i metastaze niti povećati ili utjecati na malignitet te se može raditi i za vrijeme kemoterapije u dogovoru s liječnikom.

Trajanje jednog tretmana ovisi o području tijela koje se drenira te može varirati od 30 do 90 minuta. Ritmički, lagani pokreti primjenjuju se uvijek prvo na vratu kako bi se otvorili proksimalni limfni putevi. Pokreti glađenja potpomažu pražnjenje površinskih vena.

Najpoželjniji tretman je limfna drenaža nogu. 90 minutni tretman uključuje limfnu drenažu vrata, zatim trbuha te detaljnu drenažu nogu i stopala. Nježni pokreti ruku terapeuta opustit će tijelo te ćete se nakon ovog tretmana osjećati odmorno i naspavano.

Učestalost odlaska na tretmane limfne drenaže određuje se ovisno o problematici koja se želi riješiti te se individualno prilagođava pojedincu. Kod kompliciranijih terapijskih stanja limfnu drenažu poželjno je izvoditi svaki dan. Estetska stanja zahtijevat će nešto intenzivniji pristup na početku, 2 do 3 tretmana tjedno, a nakon što potaknemo limfni sustav, dovoljno je da održavamo postignuti rezultat jednim tretmanom u razmaku od 14 do 21 dan.

Kako fizioterapija pomaže oboljelima od dijabetesa?

Limfna drenaža pomaže i kod oticanja u trudnoći

Hormonalne promjene i povećana propustljivost krvnih žila karakteristične su za stanje trudnoće te je sklonost oticanju i zadržavanju vode velika, osobito u trećem tromjesečju. Simptomi koji trudnicama izazivaju nelagodu najčešće se manifestiraju kroz bolne i otečene noge, posebice stopala. Osjećaj zatezanje kože pri hodanju i bilo kojem kretanju dovodi do potrebe za nošenjem komotnije i udobnije obuće. Ako je trudnoća uredna i bez komplikacija, tretman ručne limfne drenaže sasvim je siguran za trudnicu.

Najvažnija preporuka je da odaberete stručnog i educiranog terapeuta zato što se limfna drenaža u trudnoći izvodi po modificiranom protokolu. Nakon početne obrade vrata, prelazi se odmah na izvođenje limfne drenaže nogu jer se trbuh za vrijeme trudnoće ne drenira. Posebna pozornost posvećuje se stopalima i nožnim prstima jer je zadržavanje vode u tom području najizraženije.

Slabost šake i pojava neugodnih trnaca u šaci mogu remetiti san i svakodnevne životne aktivnosti trudnicama. Sindrom karpalnog kanala radi hormonalnih promjena česta je pojava u trudnoći. Ručna limfna drenaža ruke utjecat će na smanjenje neugodnih simptoma te omogućiti bolju pokretljivost šake. Kombinacija vježbanja, dovoljnog unosa vode te ručne limfne drenaže uvelike će olakšati neugodne simptome trudnicama, osobito u ljetnim mjesecima kada visoke temperature doprinose povećanju osjećaja umora i težine nogu.

Poboljšajte kvalitetu disanja uz tri puta po tri minute dnevno

Dijafragmalno ili trodimenzionalno disanje aktivno je disanje koje primjenjujemo u tretmanu ručne limfne drenaže trbuha. Cilj nam je ovim disanjem trup raširiti u svim smjerovima kako bi se sinkronizirano spustila i digla dijafragma i zdjelično dno, raširila rebra pri udahu te aktivirali mišići trbušnog zida.

3D disanjem stimulirat ćemo glavni limfni vod, djelovati na stabilnost trupa, prevenirati bolove i imati bolje držanje. Svakog dana izdvojite tri minute nakon buđenja, tijekom dana i prije spavanja da vježbom poboljšate svoj obrazac disanja te aktivno pokrenete svoj limfni sustav.

  • Legnite na leđa, savinite noge u koljenima, te postavite jednu ruku na trbuh.
  • Dok udišete neka dah ispuni trbuh prema gore u smjeru vaše ruke, ravno dolje prema zdjeličnom dnu te prema podlozi i leđima.
  • Rebra nemojte odizati prema gore i uvlačiti, nego pustite da zrak lagano i njih ispuni.
  • Pri izdahu ruka na trbuhu neka lagano daje pritisak prema dolje, dok zdjelično dno polako stišćete i povlačite prema gore.

Uložite dnevno 3×3 minute da poboljšate kvalitetu disanje te uživajte u dobrobitima koje će vam ono donijeti. Vježbu je poželjno prakticirati osobito u trudnoći jer će njeno izvođenje prevenirati nastanak dijastaze (razdvajanje ravnog trbušnog mišića) te slabosti mišića zdjeličnog dna i pojavu inkontinencije.   

Kako se kozmetičarka bori s celulitom kod kuće? Otkriva 8 učinkovitih trikova 

Tekst: Ana Nasteski, viši fizioterapeut, Musculus

Foto: Igor Derdić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo