Zdravlje

Zdravlje

Saznajte kako što prije preboljeti prehladu

Stigao nam je period godine u kojemu vladaju razne virusne infekcije gornjeg respiratornog trakta, među kojima je prehlada jedna od najčešćih.

Prehlada je infekcija gornjih dišnih puteva uzrokovana virusom koji stvara upalu u nosu i grlu. Obična prehlada je akutna, obično afebrilna, virusna infekcija s upalom nekih ili svih organa gornjeg respiratornog trakta, uključujući nos, paranazalne sinuse, ždrijelo, grkljan, a često dušnik i bronhe.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, prehlada uzrokovana virusima se ne liječi antibioticima. U stvari, uzimanje antibiotika kod virusnih infekcija može učiniti više zla nego dobra i može povećati rizik od dobivanja infekcije koja će kasnije biti otporna na liječenje antibioticima.

Simptomi prehlade obično počinju dva do tri dana nakon početne infekcije. Najčešće uključuju curenje iz nosa, grlobolju, kašalj, suzne oči, kihanje, začepljen nos, glavobolju, umor, a ponekad i groznicu.

Liječenje

Tipična prehlada traje oko 10 dana. Stanje se u tom periodu može znatno pogoršavati ako ne liječite uočene simptome. Osim toga, liječenjem simptoma ćete potaknuti brži oporavak i povratak svakodnevnim aktivnostima.

Kako biste što prije ozdravili slijedite ovih nekoliko uputa:

  • Pijte puno tekućine.
  • Odmarajte koliko je to moguće.
  • Izbjegavajte alkoholna pića i kofein jer povećavaju dehidraciju.
  • Koristite ovlaživač zraka.
  • Vlažite sinuse sprejevima i pročistite dišne puteve.

Snup sprej za nos olakšava disanje na nos uslijed smanjenja otoka sluznice nosa i potiče bolju eliminaciju sekreta kod djece i odraslih. Djeluje brzo, već za 5 minuta, a njegov dugotrajni učinak traje i do 8 sati.

Snup ne sadrži benzalkonij klorid koji može biti opasan i za epitelne stanice nosa i rožnice!

“Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika”

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo