Zdravlje

Zdravlje

Saznajte razinu hormona stresa kortizola iz sline

Poliklinika Synlab Hrvatska nudi mogućnost pretrage razine kortizola u serumu (jutarnji i popodnevni), slobodnog kortizola u 24-satnoj mokraći te pretragu kortizola iz sline (na temelju profila od četiri uzorka).

Kortizol je steroidni hormon kore nadbubrežne žlijezde koji ima veliku ulogu u brojnim sustavima našeg tijela, uključujući sudjelovanje u regulaciji metabolizma ugljikohidrata, masti i proteina, ili kod stresa i upala. Pojačano se luči za vrijeme stresa, zbog čega ga i zovemo “hormon stresa”, a dugotrajni, stalni ili povremeni stres može negativno utjecati na cijeli organizam: mogući su depresija, povišen krvni tlak, osteoporoza i metabolički sindrom. Učinci kortizola imaju za cilj pomoći u oporavku tijela od stresa i vratiti ga u stanje homeostaze, no treba paziti da njegova razina nije kronično povišena, upozoravaju stručnjaci.

Kortizol i ostali hormoni kore nadbubrežne žlijezde koji imaju značajan učinak na povećanje koncentracije glukoze u krvi nazivaju se glukokortikoidi. Cushingov sindrom je rezultat njihovog prekomjernog stvaranja.

Karakterizira ga povišena razina kortizola u slini, a kao najlakša metoda dijagnostike je mjerenje njegove razine iz sline u večernjim satima.

Ime je dobio po američkom liječniku Harveyju Cushinug koji ga je prvi opisao 1932. godine, a neki od simptoma bolesti mogu biti brzo povećanje tjelesne težine, osobito oko trupa i glave (centralni tip pretilosti), grba na leđima, okruglo lice, pojačano znojenje (hiperhidroza), pojava strija i ćelavost.

Synlab Hrvatska poziva na pretragu

Poliklinika Synlab je centar vrhunske medicinsko-biokemijske dijagnostike u kojem stručnjaci pružaju više od 4000 različitih laboratorijskih pretraga iz područja biokemije, hematologije, koagulacije, imunokemije i mikrobiologije. Tako Synlab Hrvatska nudi mogućnost pretrage razine kortizola u serumu (jutarnji i popodnevni), slobodnog kortizola u 24-satnoj mokraći te pretragu kortizola iz sline (na temelju profila od četiri uzorka).

Za sve se pretrage možete s punim povjerenjem obratiti stručnom osoblju poliklinike na tri loakcije: u zagrebačkim podružnicama na Bukovčevom trgu 4 i u Petrovaradinskoj 1 te na velikogoričkoj lokaciji – Zagrebačka 68. Polikliniku Synlab kontaktirajte putem internetske stranice Synlab.hr ili Facebooka jer zdravlje je dragocjeno!

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo