Zdravlje

Zdravlje

Seks nakon infarkta: je li potreban oprez i u kojoj mjeri?

Foto: Shutterstock

Osim što su srčanožilne bolesti vodeći uzročnik smrtnosti, one će također promijeniti kvalitetu života osobe, a utjecati mogu i na učestalost i kvalitetu seksualnih aktivnosti.

Gledajući ukupno sve vodeće srčano žilne bolesti- koronarnu bolesti  25% pacijenata uz navedena stanja i bolesti vraća se prethodnoj razini seksualne aktivnosti , 25% prekida s bilo kakvom seksualnom aktivnošću, a 50% vraća se seksualnoj aktivnosti ali sa smanjenom razinom aktivnosti., navodi dr. med. Dražen Šebetić,  subspecijalist internist-kardiolog za specijal Zdravo srce.

“Kada se  u kardiološkoj  ordinaciji susretnemo s pitanjem pacijenta da li se može bez straha uključiti u redovnu seksualnu aktivnost nakon postavljanja dijagnoze srčanožilne bolesti potrebno je pažljivo pregledati pacijenta, svu njegovu dokumentaciju  nalaze dosadašnjih pretraga, poslušati tegobe pacijenta, potom se na osnovu toga pacijente svrstava u tri rizične skupine, u ovisnosti o tome slijede i dalji postupci i pretrage te  savjet pacijentu o povratku seksualnim aktivnostima .” napominje dr. Šebetić te savjetuje kako se u liječenju srčanožilnih bolesti problem povratka seksulane aktivnosti ne smije podcjenjivati i zanemarivati već zajednički suradnjom pacijenta i liječnika riješiti kako bi kvaliteta života pacijenata bila što bolja.

Kada je vrijeme za spolni odnos nakon bolesti i koje su rizične skupine pročitajte u specijalu Zdravo srce, posebnom izdanju magazina Moje zdravlje, u prodaji za 14 kn.

Renomirani stručnjaci u specijalnom izdanju pišu o najnovijim metodama liječenja, najčešćim bolestima srca i najvećim problemima aritmologije. Tu je i vodič koji pojašnjava kako izgleda tjelovježba nakon srčanih bolesti, a nutricionistica Darija Vranešić-Bender donosi sve o prehrani za zdravlje srca i krvnih žila te kompletan jelovnik za sedam dana.

Ana Abrahamsberg/Moje zdravlje

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo