Zdravlje

Zdravlje

Simptomi osteoartritisa često zanemareni jer je “normalno” da starije nešto boli

Shutterstock

Procjenjuje se kako će osteoartritis, kronična, progresivna degenerativna bolest zglobova, do 2030. godine postati vodeći uzročnik invaliditeta u općoj populaciji.

Kako bi se zaustavili ovi negativni trendovi, nužna je, upozoravaju liječnici, rana dijagnostika, koja danas izostaje u praksi, te bolje korištenje svih dostupnih načina liječenja. Naime, bol i ukočenost zgloba, koji su u početku kratkotrajni, prvi su simptomi ove bolesti koji se često zanemaruju, između ostalog i zbog pogrešnog stava da osobu srednje i strarije životne dobi mora nešto boljeti.

14 znakova koji vam govore da jetra radi usporeno

Osteoartritis je moguće usporiti

U kasnijim fazama bolesti, zglob postaje osjetljiv na dodir i otečen, dolazi do gubitka fleksibilnosti pa su i kretnje u zahvaćenom zglobu ograničene i uz “škripanje“. Iako je osteoartritis kronična i progresivna bolest, moguće ju je usporiti, prvenstveno ranom dijagnostikom, promjenom životnih navika te lijekovima koji za ovu bolest, nažalost, ipak liječe samo palijativno.

Osteoartritis je kronična, progresivna degenerativna bolest zglobova, koja zahvaća hrskavicu i područje kosti ispod hrskavice (subhondralnu kost), a nastaje zbog postupnog propadanja hrskavice. Na površini hrskavice dolazi do kidanja kolagena, te površina postaje neravna, a hrskavica sve tanja. Kost postaje izložena trenju te dolazi do deformacije, što za posljedicu ima stvaranje koštanih izraslina (osteofita). Oko zgloba zahvaćenog osteartritisom oslabe mišići i ligamenti, što je naročito vidljivo kod osteoartritisa koljena i kukova te dolazi do nestabilnosti i klecanja zgloba. Kada mišići nisu dovoljno jaki, odnosno kada ne drže zglob, dolazi do jačeg mehaničkog oštećenja zgloba, naročito kod većih fizičkih napora. U početku bolest može zahvatiti samo jedan zglob, primjerice desnu nogu, a kako dolazi do slabljenja okolnih mišića, osoba se više počinje oslanjati na drugu nogu pa dolazi do preopterećenosti zglobova kukova i koljena te se povećava mogućnost razvoja artroze u zglobu kuka i koljena suprotnog ekstremiteta, pojašnjava dr. Katarina Lohman Vuga, spec. fiziklane medicine i rehabilitacije iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice.

Bolest može zahvatiti bilo koji zglob u tijelu, no najčešće zahvaća male zglobove šaka i kralješnice, te velike zglobove kuka i koljena. Obično počinje sredinom 40-ih, a učestalija je u žena.

Uzrok nastanka bolesti još nije poznat, no može se povezati s dobi, spolom, viškom kilograma, ozljedama (ozljede i operacije ligamenata i meniska koljena te frakture potkoljenica) i genetikom, a kod sportaša, ali i zanimanja kod kojih je prisutna ponavljajuća naporna fizička aktivnost također je češća pojavnost osteoartritisa.

Bolest se može podijeliti na primarni i sekundarni oblik. Kod primarnog oblika bolest ne možemo povezati s nekim izvanjskim rizičnim faktorom, dok kod sekundarnog oblika u podlozi postoje navedeni faktori rizika – debljina, mehaničko preopterećenje, prethodna trauma ili operativni zahvat. Kako se bolest povezuje sa starenjem, produljenje životnog vijeka ima za posljedicu sve veći postotak oboljelih od osteoartritisa. Više od dvije trećine osoba starijih od 65 godina ima barem jedan zglob zahvaćen osteoartritisom. Iako osteoartritis nije smrtonosna bolest, može uzrokovati visok stupanj invalidnosti i radne nesposobnosti, posebno u kasnijim fazama, pojašnjava dr. Lohman Vuga.

S obzirom na visoku učestalost osteoartritisa među populacijom srednje i starije životne dobi, te činjenicu da bolest uzrokuje invalidnost, radnu nesposobnost i smanjuje kvalitetu života, treba reagirati što ranije, jer zasad ne postoje lijekovi kojima možemo bolest izliječiti, već samo ublažiti i usporiti. U praksi, nažalost, ima primjera i kada se pacijent ne javlja liječniku i kod izraženijih simptoma, primjerice kod jače bolnog, otečenog i upaljenog zgloba, kod osjeta topline iznad zahvaćenog zgloba, nego se započinje sam liječiti protuupalnim lijekovima iz kućne apoteke.

U Hrvatskoj svakih sat i 20 minuta netko umre od moždanog udara – izračunajte svoj rizik i spasite život

Ignoriranje simptoma

“Farmakološko liječenje podrazumijeva primjenu raznih lijekova. Lijekovi koju se preporučuju svjetskim i nacionalnim smjernicama, paracetamol i ne steroidni protuupalni lijekovi, često su nedovoljno učinkoviti u smanjivanju boli, a upotreba je ograničena nuspojavama. Važno je napomenuti da navedene lijekove pacijenti trebaju trošiti kako je liječnik propisao, pridržavati se doza i načina primjene, jer se samo tako može postići najveća korist za pacijenta. Liječnik će individualno za svakog pacijenta, vodeći računa o drugim bolestima, naročito kardiovaskularnim i gastrointestinalnim, prepisati lijek koji je najučinkovitiji. Također se ne smiju kombinirati različiti nesteroidni protuupalni lijekovi, stoga će liječnik odrediti koji se lijekovi smiju trošiti zajedno u cilju boljeg smanjivanja boli i upale”, pojašnjava dr. Lohman Vuga, napominjući kako veliku odgovornost u liječenju ima i sam pacijent. Važno je promijeniti životne navike, redovito vježbati, korigirati prehranu i smanjiti tjelesnu težinu ako je potrebno. Treba znati da ne postoji “čarobni štapić“ koji će riješiti probleme, ali uz trud i upornost može se puno postići.

Nove smjernice liječenja

  1. U novijim smjernicama za liječenje osteoartritisa u prvoj fazi bolesti, dok je bol blaga i umjerena, preporučuju se simptomatski sporo djelujući lijekovi. To su lijekovi koji imaju djelatnu tvar glukozamin, a dostupni su i na našem tržištu. Jedan od lijekova iz navedene skupine s djelatnom tvari kristaliziranim glukozaminsulfatom učinkovitiji je od ostalih oblika glukozamina, jer bolja formulacija lijeka omogućava bolje prodiranje u sam zglob, atime i učinkovitije smanjenje boli, zakočenosti i drugih simptoma osteoartritisa.
  2. Mehanizam djelovanja ovog lijeka očituje se u poboljšanju metabolizma hrskavice, poticanjem stvaranja proteoglikana i protuupalnim učinkom. U studijama je dokazano usporeno suženje zglobnog prostora, što, uza sve ostalo, lijek čini potencijalnim modificirajućim lijekom koji usporava oštećenje hrskavice.
  3. Kod preparata glukozamina moguće su blage gastrointenstinalne nuspojave (mučnina, proljev, dispepsija), a potreban je oprez i kod bolesnika sa šećernom bolešću. Lijek treba uzimati uz liječnički nadzor
  4. U liječenju osteoartritisa vrlo su učinkoviti i pripravci u obliku masti, krema i gelova koji se lokalno apliciraju na oboljeli zglob. U slučaju jakih upala primjenjuju se tzv. blokade, injekcije u zglob, samog kortikosteroida ili u kombinaciji s drugim lijekovima. Liječenje se može primjenjivati do tri puta godišnje, efekt se postiže unutar tjedan dana i djeluje oko 4-6 tjedana. Hijaluronska kiselina se također u obliku injekcija može aplicirati u oboljeli zglob. Dolazi do smanjenja boli, povećava se stvaranje hijaluraona u zglob i podmazivanje hrskavice.
  5. U liječenju osteoartritisa na raspolaganju su i nefarmakološke metode poput medicinske gimnastike (kineziterapija). Vježbe se mogu izvoditi na suhom i u vodi, provodi se kombinacija vježbi istezanja, snaženja mišića, povećanja pokretljivosti zgloba te vježbe propriocepcije prema individualno složenom programu. Vježbanje dovodi i do redukcije tjelesne težine koja je povezana s pojavom osteoartritisa. Uz medicinsku gimnastiku, tu su još i elektroterapija, magnet, laser, ultrazvuk – sve u u cilju ublažavanja boli.
  6. Ostoze su uređaji koji mogu imobilizirati i pridržati zglob te tako pridonijeti smanjenu boli. Također upotreba štaka, hodalica i štapova dovodi do rasterećenja zgloba, smanjenja boli i lakšeg kretanja. Također vrlo važan oblik ne farmakološkog liječenja je edukacija i savjetovanje pacijenta. Savjeti se odnose na podučavanje osoba o promjeni životnih navika, prvenstveno prehrane i redukcije tjelesne težine.
  7. Važno je savjetovati pacijente s osteoartritisom i o ergonomskoj prilagodbi radnog mjesta, na koji način sjediti za radni stolom, na koju visinu podesiti radni stol i sl. Treba se truditi poboljšati i radno okruženje, što je teško radnicima u građevini, na industrijskim strojevima, profesionalnim vozačima i sl. Također, potrebno je prilagoditi i okolinu u kojoj živimo, na adekvatan način obavljati kućne poslove, baviti se sportom i hobijima koji neće pogodovati ubrzavanju bolesti.
  8. Kada smo iscrpili sve mogućnosti konzervativnog liječenja, na raspolaganju nam stoji kirurško liječenje. Najčešća operacija je zamjena zgloba kuka ili koljena nakon koje dolazi do redukcije boli, poboljšane pokretljivosti zgloba te značajnog poboljšanja kvalitete života. Nažalost, kirurško liječenje nije prikladno za sve pacijente niti se svi zglobovi mogu zamijeniti.

Ovih 10 tihih znakova da imate bolesno srce nikako ne smijete zanemariti

D. Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo