Simptomi raka pluća često su nespecifični, a ovo je 7 najčešćih koje morate znati - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Simptomi raka pluća često su nespecifični, a ovo je 7 najčešćih koje morate znati

Shutterstock

Svjetski dan borbe protiv raka pluća obilježava se 1. kolovoza svake godine.

Misija za ovaj dan je jednostavna — podići što je više moguće svijesti o raku pluća. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, ovaj rak je toliko raširen u svijetu da godišnje više ljudi umre od raka pluća nego od raka debelog crijeva, dojke i jetre zajedno. 

U trenutku dijagnoze oboljeli imaju velik broj pitanja, nedoumica i sumnji te su im potrebne brze, točne i provjerene informacije i odgovori na njihova pitanja, od prehrane i upravljanju nuspojavama.

Šokantni podaci: Svakoga dana osam osoba u Hrvatskoj premine od raka pluća

Što je rak pluća?

Rak pluća jedna je od najčešćih oblika raka u svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Rak pluća najčešći je karcinom u muškaraca te drugi najčešči karcinom u žena u Hrvatskoj. Obično se javlja u osoba starijih od 60 godina, najčešće u pušača. Ako se rak pluća dijagnosticira u ranoj fazi, postoji šansa za izlječenje. U uznapredovalom stadiju raka, šansa za izliječenje je značajno manja. Međutim, liječenje često može usporiti napredovanje raka, piše onkologija.hr.

Kako nastaje rak pluća

Uzrok nastanka raka pluća nije do kraja razjašnjen, ali je poznato da razvoju bolesti doprinosi više različitih faktora.

Najvažniji vanjski faktor rizika za razvoj raka pluća je pušenje. Kemijski spojevi u duhanskom dimu su kancerogeni – dovede do promjena u stanicama koje postaju zloćudne. Približno 90 posto bolesnika s rakom pluća su pušači. Postoji čvrsta povezanost između duljine trajanja navike pušenja te broja popušenih cigareta (cigara) dnevno i rizika za razvoj raka pluća.

U usporedbi s nepušačima, oni koji puše između 1-14 cigareta dnevno imaju osam puta veći rizik od umiranja od raka pluća. Oni koji puše 25 ili više cigareta dnevno imaju 25 puta veći rizik. Tek petnaestak godina od prestanka pušenja rizik od razvoja pluća približava se riziku u nepušača. Također, rizik je povećan i u pasivnih pušača.

Iako prestanak pušenja značajno smanjuje rizik od nastanka raka pluća, bivši pušači još uvijek imaju veći rizik za razvoj ove bolesti od osoba koje nikada nisu pušile. No, i pasivno pušenje te dugotrajna izloženost azbestu, radioaktivnim materijalima ili onečišćenom zraku također povećavaju opasnost od razvoja raka pluća.

Koji su simptomi raka pluća?

Simptomi raka pluća su izrazito nespecifični, piše Hrvatska kuća disanja.

NAJČEŠĆI SIMPTOMI SU:

  1. uporni kašalj
  2. iskašljavanje krvi ili krvavi ispljuvak
  3. bol u prsima
  4. umor i gubitak energije
  5. gubitak težine
  6. nedostatak daha ili piskanje
  7. promuklost

9 simptoma raka pluća na koje trebate reagirati, čak i ako ne pušite!

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo