Zdravlje

Zdravlje

Sjedite li na zahodu pravilno? Ovo uopće nije smiješno pitanje…

Foto: Shutterstock

“Proučavam probavni sustav od svoje 17. godine, kada sam oboljela od dermatitisa. Došla sam do spoznaje da je kod svih bolesti važno kako se brinemo za crijeva jer ona čine čak 80 posto našega imunološkog sustava.”

“Probava se odvija na području koje je 100 puta veće od naše kože, a 90% mikroorganizama u crijevima su bakterije. Naša crijevna mikrobiota (takozvana crijevna flora) sadrži čak 100 bilijuna bakterija, među kojima je više od 1000 različitih vrsta. Bakterije nam omogućuju stvaranje energije iz hrane, razgrađuju štetne tvari, “vježbaju“ naš imunološki sustav”, piše mlada njemačka znanstvenica Giulia Enders, autorica bestselera “Crijeva sa šarmom – sve o jednom podcijenjenom organu“ koji je dosad prodan u više od dva milijuna primjeraka, a u hrvatskom prijevodu nedavno ga je objavila nakladnička kuća Znanje.

Uz jednostavno i razumljivo objašnjenu građu i funkcije probavnog sustava, knjiga na duhovit način razotkriva brojne (ne)istine o crijevima. Među njima je samo naizgled banalno pitanje – sjedimo li na zahodu pravilno?

Čučanj je najprirodniji položaj

Kako navodi Giulia Enders, čučanj je od pamtivijeka naš prirodni položaj za obavljanje nužde – moderno obavljanje nužde u sjedećem položaju postoji tek od razvoja indoor zahodske školjke potkraj 18. stoljeća. Suvremena istraživanja izraelskih i japanskih znanstvenika potvrdila su da čučeći položaj najbolje opušta mišiće i omogućuje potpuno pražnjenje crijeva, za razliku od sjedećeg položaja pri kojemu obavljanje nužde traje znatno dulje i nije toliko učinkovito.

“Uređaj za zatvaranje debelog crijeva nije tako građen da se u sjedećem položaju potpuno otvori. Postoji jedan mišić koji u sjedećem položaju, a isto tako i kod stajanja, obuhvati crijevo poput omče i poteže u jednom smjeru tako da dolazi do preklopa. Taj je mehanizam takoreći dodatna usluga drugim prstenastim mišićima za zatvaranje.

Na taj način izmet prvo dolazi do zavoja. Kao kod izlaska s autoceste, to dovodi do prvotnog kočenja. Tako prstenasti mišići zatvarači, ako stojimo ili sjedimo, trebaju manje napora da bi sadržinu zadržali unutra. Popusti li mišić, preklop nestaje. Pravac je izravnan i može se bez zastoja i problema pritisnuti gas. Upravo je u čučećem položaju crijevni kanal ravan i sve može izravno van”, slikovito objašnjava Giulia Enders.

Hemoroidi i zatvor

Dodaje kako hemoroidi te crijevna oboljenja poput divertikula ili zatvora, postoje gotovo isključivo u zemljama u kojima se prilikom obavljanja nužde sjedi na nekom obliku stolca. Smatra se da su u sjedećem položaju crijeva izložena prevelikom pritisku.

“Naš način obavljanja nužde zacijelo nije jedini uzrok hemoroida i divertikula. Doduše, mora se reći da 1,2 milijarde ljudi na svijetu koji pri obavljanju nužde čuče gotovo uopće nema divertikule, a znatno ih manje ima hemoroide. U velikim dijelovima Azije, Afrike i južne Europe neposredno prije borilačkog sporta ili skijaškog spusta odlazi se na čučavac. Mi pak ubijamo vrijeme do dovršetka ključnog posla čitanjem novina, presavijanjem toaletnog papira, pregledavanjem uglova kupaonice ili zahoda koje bi trebalo očistiti, ili jednostavno buljenjem u zid nasuprot”, piše znanstvenica, postavljajući pitanje: “Moramo li zbog toga sići sa svojih porculanskih prijestolja i u nenaviknutom klimavom položaju kakati u neku rupu?” Odgovor glasi: Ne.

I sjedeći možete čučati

“To nije potrebno: može se i sjedeći čučati. To se posebno onda isplati, ako baš ne ide sve od ruke, odnosno iz stražnjice. Gornji dio tijela lagano se nagne prema naprijed, a noge se postave na mali stolčić – i evo: sve u pravilnom kutu i mogu se mirne savjesti čitati novine, slagati papir ili buljiti preda se”, piše Giulia Enders.

Onima koji pate od zatvora (opstipacije) preporučuje da iskušaju ljuljajuće čučanje:

“Sjedite na zahodu i nagnete tijelo naprijed do stegna, pa ga zatim ponovno vratite u uspravan sjedeći položaj. Nakon nekoliko ponavljanja trebalo bi uspjeti.”

Boli vas želudac nakon jela? Pomažu bakini čajevi za bolju probavu

I.V.

Foto: Shutterstock   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo