Škripanje zubima u snu zbog stresa i anksioznosti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Škripanje zubima u snu zbog stresa i anksioznosti

Foto: Shutterstock

Mnoge osobe nisu svjesne kako škrguću zubima u snu se dok se ne jave simptomi, poput boli u ustima, čeljusti ili pak očiti znakovi oštećenja samih zuba.

U rubrici Halo, Doktore! Čitatelji često postavljaju pitanje što je to bruksizam i koje su njegove posljedice pa vam donosimo odgovor dr. Flegara.

Što je bruksizam i koje su njegove posljedice?

Škripanje zubima u snu ili BRUKSIZAM je pretjerano stiskanje zubi bez svjesne kontrole.

Škripanje zubima karakteristično se javlja noću tijekom spavanja i posljedica je stresa, ansioznosti i psihičke napetosti.

Bruksizam je kod većine pacijenata prolazna pojava, koja nestaje kada se pacijent riješi stresa. Kod manjeg broja pacijenata bruksizam za posljedicu može imati ozbiljne posljedice na žvačni sustav, od abrazije (prekomjernog trošenja) zubnih kruna, oštećenje potpornih struktura zuba do bolova žvačnih mišića te promjena u temporo-mandibularnom zglobu.

Terapija bruskizma je višeslojna

Najčešće pacijent sam ne može registrirati da noću škripi zubima, već ga na to upozori okolina, budući da zbog zvuka koji pacijent proizvodi, partner ne može spavati. Terapija bruksizma je višeslojna.

Pacijent bi se prvo trebao riješiti stresa, ansioznosti i nervoze, što je u današnje vrijeme poprilično teško.

 Zatim bi se pacijentu trebala izraditi udlaga, a to je nadomjestak koji pacijent nosi noću i koji na neki način amortizira sile koje nastaju stiskanjem žvačnih mišića i spriječava struganje zuba jednih po drugima.

Sljedeći korak u terapiji korekcija zagriza. To je moguće postići selektivnim ubrušavanjem zubi te izradom protetskih nadomjestaka. Kod jače istrošenosti zuba neophodna je protetska terapija kojom se rekonstruira pravilna okluzija, a često je, zbog velike istrošenosti zuba, neophodna i endodontska (liječnje zuba). Nakon završetka svih ovih terapija i rekonstrukcije protetkim nadomjescima, pacijent bi i dalje trebao nositi udlagu.

Foto: shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo