Sreća u braku = debljanje - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Sreća u braku = debljanje

Nakon što su pratili mladence kroz razdoblje od četiri godine, stručnjaci su ustanovili kako sa srećom raste i njihov konfekcijski broj. Naime, što su novopečeni bračni parovi bili sretniji, to su bili skloniji debljanju.

“Prilično je široko prihvaćeno da je brak sam po sebi povezan s debljanjem, a razvod s mršavljenjem. Manje je jasna uloga bračnog zadovoljstva kod debljanja”, objasnila je Andrea Meltzer, psihologinja i socijalna psihologinja Metodističkog sveučilišta iz Dallasa, voditeljica studije.

Njen je tim pratio gotovo 170 mladih bračnih parova kroz razdoblje od četiri godine, s vremena na vrijeme ispitujući ih o sreći u braku i njihovoj težini. Muškarci su bili prosječno stari 25 godina, a žene 23. Supružnici koji su najzadovoljniji naviše su se udebljali, a supružnici koji su manje zadovoljni manje su nagomilali kilograme.

“Oni koji su manje zadovoljni vezom možda razmišljaju o razvodu te pokušavaju održati svoju idealnu težinu kako bi privukli novog partnera. Osobe koje su pak zadovoljne sretne su što je potraga za partnerom završila te zabušavaju kod strategija održavanja dobre težine”, objasnila je Meltzer, stavljajući mršavljenje, tj. održavanje idealne tjelesne težine u kontekst privlačenja partnera.

S druge strane, moguće je i drugačije objašnjenje. Sretno oženjeni parovi provode više vremena zajedno pa samim time češće zajedno objeduju, što može doprinijeti debljanju.

Kako stoje stvari kod vas, novopečenih golupčića?

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo